Je huurder laat je aannemer niet binnen: dit zijn je rechten

26/10/2015

Als er dringende herstellingen nodig zijn aan de woning of het appartement dat je verhuurt, moet je huurder ze toelaten. Spreek met hem af wanneer je aannemer langskomt. Is je huurder niet thuis dan mag je niet zo maar binnengaan.

Als verhuurder heb je het recht om dringende herstellingen te (laten) doen aan je woning of appartement in de loop van de huurovereenkomst. Je huurder mag dat niet weigeren. Hij kan daarvoor in principe ook geen vermindering van de huurprijs vragen.

Maak een afspraak

Spreek met je huurder een dag en uur af waarop jij of je aannemer kunnen langskomen. Je kan die afspraak met een SMS of mail over en weer bevestigen. Je kan ook aan je aannemer vragen om zelf met je huurder contact op te nemen en een afspraak te maken.

Hij is toch niet thuis

Is je huurder op de dag van de afspraak toch niet thuis, dan mag jij of je aannemer niet zomaar binnengaan. Je mag je sleutel van het huis of appartement dus niet gebruiken om de deur te openen. Doe je dat toch dan bega je een strafrechtelijke inbreuk. Je komt dan ook tekort aan je verhuurdersverplichtingen. Je kan met je huurder wel afspreken dat je met je sleutel de aannemer mag binnenlaten. Laat dit akkoord via e-mail of sms bevestigen door je huurder om discussies achteraf te vermijden.

Niet thuis, wat nu?

Is je huurder niet thuis op het moment van de afspraak, stuur hem dan een aangetekende brief. Laat weten dat er niemand thuis was ondanks de afspraak, geef een nieuwe datum op en vraag hem dan zeker aanwezig te zijn. Je kan hem daarbij tevens aansprakelijk stellen voor alle schade die je door zijn afwezigheid leed en lijdt. Helpt ook dat niet, dan moet je wellicht uiteindelijk naar de vrederechter stappen.


Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}