In welke taal moet een huurcontract opgesteld worden?

9/12/2015

Je bent Nederlandstalig en eigenaar van een onroerend goed in Wallonië. Of je bent Franstalig en verhuurt een woning die in Vlaanderen gelegen is. In welke taal moet je het huurcontract opstellen?

Als verhuurder kan je kiezen in welke taal je een huurcontract opstelt. Om problemen te vermijden kies je best voor de taal van de regio waar het verhuurde goed gelegen is.

De wet bepaalt niets

In de wet staat nergens een bepaling die zegt in welke taal je het huurcontract moet opstellen. Als verhuurder heb je de keuze. Zo kan je bijvoorbeeld perfect beslissen om een Franstalig contract te maken als je een woning verhuurt die in Vlaanderen is gelegen. Je zou zo ook kunnen beslissen om een Engelstalige overeenkomst op te stellen voor het verhuren van een appartement dat in Wallonië ligt.

Kies de taal van de regio

Niettemin is het aangewezen het contract op te maken in de taal van de regio waar het onroerend goed dat je verhuurt gelegen is. Doe je dat niet en krijg je naderhand een discussie met je huurder, dan kan de rechter waar de zaak behandeld wordt wel eens vragen om een beëdigde vertaling van het contract bij te brengen.

Een vertaling geven

Is je huurder de taal van de regio niet machtig, overweeg dan een vrije vertaling toe te voegen aan het contract in een taal die je huurder wel begrijpt (waarbij je kan afspreken dat hij de kost van de vertaling op zich neemt). Kom overeen dat bij eventuele verschillen in de contracten het contract als opgesteld in de taal van de regio waar het onroerend goed is gelegen primeert. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je huurder later zegt dat hij de inhoud van de overeenkomst niet begreep en dat hij er niet mee akkoord ging.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

 {{NEWSLETTER_BOX}}