Wat als een huurder te veel mensen huisvest?

24/12/2015

Stel: je verhuurt een huis aan een gezin met twee kinderen en na enkele maanden blijken er nog een aantal extra personen in het huurhuis te wonen. Kan je als verhuurder daar iets tegen beginnen?

Als je een woning met twee of drie slaapkamers verhuurt, heb je als verhuurder allicht liever niet dat je huurder daar met 10 personen in woont. Wat zijn je rechten als hij dat toch doet?

Het is ‘overdreven’

Vooreerst is het mogelijk dat je huurder aan een aantal bij hem inwonende personen op zijn beurt huur vraagt en dus onderverhuurt. Je hoeft het daarmee niet eens te zijn en kan vragen dat aan de onderhuur een einde wordt gemaakt.

Laat je huurder gratis mensen bij hem inwonen (bv. familieleden) dan heb je eveneens een argument als het aantal mensen overdreven is gelet op de grootte van je huis. Je kan dan zeggen dat je huurder het huis niet bewoont als een goed huisvader.

Beveilig je in het contract

Je kan je hier een stuk tegen beveiligen in het huurcontract. Zet daarin een bepaling waarin je huurder verklaart te weten door hoeveel mensen de woning maximaal kan worden bewoond (bv. ‘de huurder verklaart te weten dat de woning geschikt is voor een bewoning door maximaal ** personen’).

Wat kan je doen?

Overdrijft je huurder met het aantal mensen dat hij laat inwonen, neem dan in eerste instantie contact met hem op en maan hem desnoods aan om met minder mensen in het huis te gaan wonen. Helpt dat niet, dan kan je naar de vrederechter stappen om daar de ontbinding van de huur te vragen.

Bij een discussie moet je het bewijs leveren van het aantal bewoners. Vraag eventueel getuigenverklaringen van buren of laat een attest van gezinssamenstelling opvragen.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}