Kan je in een woninghuurovereenkomst de opzegmogelijkheden beperken?

11/01/2016

Je verhuurt een woning of appartement aan een huurder die er zijn hoofdverblijfplaats in heeft. Kan je in dat geval de mogelijkheden om de huur op te zeggen beperken of zelfs uitsluiten?

Bij het afsluiten van een huurcontract overweeg je misschien om de wettelijke opzegmogelijkheden die je huurder heeft te beperken. Of je huurder vraagt je afstand te doen van de opzegmogelijkheden (of een deel ervan) die jij hebt. Maar kan dat wel?

Je huurder kan geen afstand doen

Je huurder kan in het huurcontract geen afstand doen van zijn wettelijke opzegmogelijkheden. Je kan die ook niet inperken. Doe je dat toch, dan is deze bepaling niet geldig. De rest van het huurcontract blijft dan wel geldig. Je huurder kan dan doen alsof deze contractuele bepaling niet bestaat. Dit betekent dat hij het negenjarige huurcontract altijd – tegen om het even welke maand – kan opzeggen met een opzeggingstermijn van drie maanden. Hij moet je wel eventueel een vergoeding betalen van drie, twee of één maand huur.

Als verhuurder kan je dat wel

Als verhuurder kan je je opzegmogelijkheden integendeel wel beperken of zelfs uitsluiten. Je kan in het huurcontract overeenkomen dat je de huur niet kan opzeggen voor eigen bewoning of om in het huurhuis verbouwingswerken te doen. Je kan ook je mogelijkheid om ongemotiveerd op te zeggen na drie of zes jaar uitsluiten. Je opzegmogelijkheden kunnen zowel volledig worden uitgesloten als worden beperkt (waarbij bepaalde opzegmogelijkheden toch blijven bestaan).


Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}