Wat gebeurt er met de huurwaarborg als een huurhuis verkocht wordt?

2/03/2016

Je koopt een verhuurde woning of appartement. Kan de bestaande huurwaarborg dan behouden blijven? Of kan je vragen dat de huurder een nieuwe waarborg geeft?

Als je een woning koopt waarin een huurder zit, wordt jij als nieuwe eigenaar de verhuurder. Je hebt er dan alle belang bij dat je huurder een waarborg stelt of dat de bestaande waarborg behouden blijft.

Geblokkeerde rekening 

De huurwaarborg staat meestal op een geblokkeerde rekening op naam van je huurder. Vraag in dat geval dat jij voortaan als verhuurder vermeld wordt op die rekening. Je kan dit doen door samen met je huurder en de vroegere eigenaar een document te ondertekenen dat bestemd is voor de bank. De bank beschikt overigens over de nodige modeldocumenten daarvoor.

Er werd cash betaald 

Heeft je huurder de waarborg op rekening van de vorige eigenaar betaald of betaalde die de waarborg cash aan hem, zorg er dan voor dat de vorige eigenaar de waarborg aan jou bezorgt. Maak dan van de gelegenheid meteen gebruik om de waarborg alsnog op een geblokkeerde rekening te zetten op naam van je huurder. Laat de vorige eigenaar de wettelijk voorziene intresten bijbetalen. 

Doe je dit niet, dan kan je huurder op het einde van de huur bij jou aankloppen om de huurwaarborg op te vragen (ook al ontving je die uiteindelijk nooit). Jij bent immers als koper de rechtsopvolger van de vorige eigenaar. Eens je de waarborg aan je vroegere huurder terugbetaalde kan je wel proberen dat bedrag terug te vorderen bij je verkoper. Je moet hem dan wel kunnen terugvinden en ook nog hopen dat hij voldoende solvabel is om je terug te kunnen betalen.

 

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)