Mag je goedkoop verhuren aan één van je kinderen?

18/03/2016

Je wil een woning of appartement waarvan je eigenaar bent tegen een gunstprijs verhuren aan één van je kinderen. Is dat wettelijk toegelaten? Kunnen daar problemen van komen?

Eén van je kinderen wil op eigen benen gaan staan en zelfstandig gaan wonen. Je hebt een huis of appartement dat je normaal verhuurt. Je wil dat -om je kind te helpen- tegen een gunstprijsje daaraan verhuren.

Op zich toegelaten

Als verhuurder beslis je in principe zelf tegen welke prijs je je pand te huur stelt. Je bent daarbij niet verplicht om dit tegen de normale marktwaarde te doen. Je kan het zelfs verhuren tegen een echte spotprijs. Overigens kan je dat ook doen als je niet verhuurt aan een familielid maar bijvoorbeeld aan een vriend of een derde.

Geen fiscale gevolgen

Verhuur je je huis of appartement beneden de marktwaarde, dan heeft dat voor jou ook geen fiscale gevolgen. Als je als particulier verhuurt onder de woninghuurwet aan een andere particulier die het pand alleen gebruikt om dit te bewonen, word je nu eenmaal niet belast op de werkelijke huurinkomsten.

Discussies later

Toch kunnen er later (lees : na je overlijden of dat van je echtgeno(o)t(e)) wel eens discussies rijzen tussen je kinderen. Het valt namelijk niet uit te sluiten dat je andere kinderen komen zeggen dat het kind dat goedkoper mocht wonen eigenlijk een voordeel kreeg waarmee bij de vereffening-verdeling van je erfenis rekening moet worden gehouden (met andere woorden een soort van schenking). Ofte hoe een vrijgevigheid die je nu doet op termijn wel aanleiding kan geven tot familiale discussies.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}