Mag je verhuren aan een minderjarige?

18/03/2016

Een 17-jarige vraagt je of hij van jou een studio, kot of appartement mag huren. Mag je als verhuurder zomaar verhuren aan een minderjarige of moet je anderen laten meetekenen?

In België is men vanaf 18 jaar meerderjarig. Pas vanaf dat moment is men volledig handelingsbekwaam en kan men zonder enig probleem een huurovereenkomst afsluiten.

Verhuren kan niet

Minderjarigen kunnen dan ook in principe geen huurovereenkomsten afsluiten. Wil een minderjarige van jou huren, dan moet je zijn wettelijke vertegenwoordigers (veelal zijn ouders of één van hen) de huurovereenkomst in hun hoedanigheid van vertegenwoordigers van hun kind laten ondertekenen.  De huur mag dan wel niet langer dan 9 jaar duren. Je zou natuurlijk ook een overeenkomst kunnen sluiten waarbij de ouders in persoonlijke naam van je huren.

De sanctie 

Sluit je toch een huurovereenkomst af met een minderjarige van 16 of 17 jaar, dan is die niet automatisch ongeldig of nietig. De nietigverklaring kan wel gevorderd worden door de minderjarige of door zijn vertegenwoordigers als de overeenkomst nadelig is voor de huurder. Dit is bijvoorbeeld het geval als de huurovereenkomst niet tegen marktconforme voorwaarden werd aangegaan. Ook als de huurprijs niet in verhouding staat tot de financiële middelen van je minderjarige huurder kan deze door hem in vraag gesteld worden. 

Als verhuurder kan je op jouw beurt de huurovereenkomst niet ongeldig of nietig laten verklaren als je later spijt zou krijgen dat je aan een minderjarige verhuurde (en dit bv. omdat je huurder de maandelijkse huur niet betaalt of hij zich niet houdt aan zijn huurdersverplichtingen).

 

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}