Zo kan je je handelshuurder verder laten huren na 3 hernieuwingen

23/03/2016

Bij een handelshuur kan je huurder maar drie huurhernieuwingen vragen. Wat kan je doen als je hem nadien toch verder wil laten huren?

  

Als je huurder na 36 jaar nog in je handelspand zit kan deze geen huurhernieuwing meer vragen. Het aantal huurhernieuwingen dat hij kan vragen is namelijk beperkt tot drie. Toch bestaan er pistes om je huurder langer te laten blijven.

Een nieuwe handelshuurovereenkomst sluiten 

Je kan met je huurder vooreerst een nieuwe handelshuurovereenkomst afsluiten. Je kan hierbij een andere huurprijs en andere huurvoorwaarden afspreken. Hou er in dat geval wel rekening mee dat je huurder na de aanvankelijke termijn opnieuw drie huurhernieuwingen zal kunnen vragen. Je riskeert dan ook terug 36 jaar aan hem vast te zitten. 

Je laat hem gewoon zitten

Je kan je huurder ook gewoon verder in het pand laten zitten. In dat geval blijven de eerdere huurvoorwaarden (zo o.a. op het vlak van de prijs) gelden. De huur wordt dan wel beheerst door het zogenaamde gemene recht. Dat betekent dat de huur verder loopt voor een onbepaalde duur waarbij zowel jij als je huurder de huur kunnen opzeggen met naleving van een (korte) opzegtermijn van één maand.

Toch een hernieuwing overeenkomen 

Je kan ook met je huurder een zogenaamde ‘conventionele hernieuwing’ van de huur overeenkomen. Je hebt dan goede argumenten om te zeggen dat je niet meer onder de handelshuurwet valt. Bij zulke hernieuwing kan je onderling de duur van de hernieuwing op papier zetten en de manier waarop deze kan worden opgezegd. 

Doe voor de opmaak van een dergelijke overeenkomst een beroep op de diensten van een advocaat. De manier waarop de overeenkomst wordt opgesteld is namelijk van groot belang.

  

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}