Als je huurder zijn gordijnen laat hangen…

8/04/2016

Je huurder heeft gordijnen op maat laten maken voor in het huis of appartement dat hij van je huurt. Kan hij vragen dat je die op het einde van de huur aan hem terugbetaalt?

Gordijnen die op maat gemaakt zijn kunnen meestal niet zo maar worden gebruikt in een ander huis of appartement. Een huurder die je huis verlaat en gordijnen liet maken wil die dan ook misschien wel laten hangen en daar een vergoeding voor vragen. Hoe kan je dan reageren?

Hij kan je niet verplichten 

Je ex-huurder kan je alleszins niet verplichten om de gordijnen van hem over te nemen. Je kan dus perfect zeggen dat je er helemaal niets voor betaalt en dat je huurder maar moet kiezen om ze mee te nemen of ze gewoon te laten hangen. Dezelfde regel geldt bijvoorbeeld ook voor een ijskast, oven of fornuis dat je huurder kocht en eventueel in het door jou verhuurde pand wil laten staan.

Een kwestie van onderhandelen

Wil je er wel een vergoeding voor betalen, weet dan dat je huurder allicht niet zoveel meer kan doen met de gordijnen. Die zijn nu eenmaal op maat gemaakt. Ook voor de oven, het fornuis of de ijskast heeft je huurder misschien wel geen plaats waar hij nu gaat wonen. Hou de vergoeding die je aanbiedt om te betalen dan ook beperkt. Kom je tot een akkoord dat je de gordijnen (of andere zaken) overneemt, zet dan die afspraak ook op papier.

Je nieuwe huurder neemt over 

Een alternatief bestaat erin je ex-huurder in contact te brengen met de nieuwe huurder van je pand. Misschien is deze namelijk wel geïnteresseerd in de gordijnen of in bepaalde andere goederen. Beiden kunnen dan eventueel onderling een overeenkomst afsluiten waarin jijzelf niet tussenkomt.

 

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}