3 zaken die je moet weten over een verhuurgarantie

11/04/2016

Bij de verkoop van sommige nieuwbouwprojecten lees je wel eens dat de verkoper of promotor een huurgarantie geeft. Wat houdt dat precies in? Welke zekerheid heb je dan?

Je bent op zoek naar een appartement of een ander onroerend goed om in te investeren. Bij één van de projecten die je op het oog hebt, lees je dat de verkoper je een huurgarantie geeft. Wat moet je daarvan weten?

Vraag de juiste voorwaarden op 

Er bestaat geen algemene regel waaraan zulke garanties moeten voldoen. Vraag aan de verkoper de juiste voorwaarden van de garantie op. Kijk na hoever deze precies gaat en wat er juist wordt gewaarborgd. Het is lang niet zeker dat de huurgarantie met zich brengt dat je zeker bent dat je gedurende een afgesproken periode alle huurgelden zal ontvangen.

Alles hangt af van garantie tot garantie. Zijn de bewoordingen van de garantie niet volledig duidelijk, laat ze dan nalezen door iemand die juridisch geschoold is. 

Kijk na wie zich ‘garant’ stelt 

Het is ook belangrijk te weten wie je de waarborg juist geeft. Indien je een waarborg krijgt van een vennootschap die later in financiële problemen blijkt te zitten, ben je er daar namelijk niet veel mee vooruit. 

Probeer dan ook informatie te verkrijgen over de financiële toestand van diegene die zich tegenover jou garant stelt. Je kan daarbij bijvoorbeeld de laatste balans downloaden via de website www.nbb.be.

Bekijk het project op zich 

De huurgarantie is mogelijks één van de elementen die je kan doen beslissen om tot de aankoop over te gaan. Het is evenwel belangrijk dit niet als het enige argument te zien. In een welbepaald onroerend goed investeren louter en alleen omwille van een huurgarantie zou zonder meer een verkeerde beslissing zijn. 

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}