Mag je huurder de factuur sturen als hij zelf een aannemer gelast?

14/04/2016

Er moet een herstelling gebeuren aan het huis dat je verhuurt. Zonder je te verwittigen contacteert je huurder een aannemer. Hij vraagt deze om de factuur van de herstelling naar jou te sturen. Moet je deze factuur betalen?

De verwarmingsketel in het huis of appartement dat je verhuurt is stuk. Je huurder verwittigt je niet maar laat een hersteller van zijn keuze langskomen. Hij vraagt deze om de factuur naar jou te sturen. Wat zijn je rechten?

De keuze is aan jou 

Je huurder moet je verwittigen als er herstellingen (die ten laste van jou als verhuurder zijn) moeten gebeuren aan het pand dat je verhuurt. Opvolgend kan jij iemand van jouw keuze langs sturen om de herstelling te doen. Het gaat integendeel niet op dat je huurder iemand contacteert en die de factuur naar jou laat sturen.

Om alle discussies met je huurder te vermijden, kan je dat principe ook nog eens duidelijk in het huurcontract zetten. Je kan daarbij meteen vermelden dat als je huurder dit niet respecteert hij zelf de kosten moet dragen van de aannemer die hij contacteerde.

Werk met een lijst 

Door de voorgaande regel toe te passen, krijg je als verhuurder (zeker als je meerdere huizen verhuurt) wel wat werk en administratie. Je kan dit vermijden door in het huurcontract een lijst van aannemers en vakmannen te zetten. Hierbij kan je aangeven dat je huurder deze zelf mag contacteren als er problemen zijn die jij als verhuurder moet oplossen. Op die manier ben je meteen gerust dat de aannemer van jouw keuze de werken uitvoert.

Protesteer de factuur 

Krijg je toch een factuur van een aannemer die werd gecontacteerd door je huurder, protesteer deze dan. Vraag hem de factuur te sturen naar zijn opdrachtgever. Je kan ook betwisten dat de werken noodzakelijk waren en hem laten weten dat je alleszins met een andere aannemer zou hebben gewerkt.

  

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Lees meer over bouwen en renoveren op Livios.be