Moet een handelshuurcontract geregistreerd worden?

10/01/2017

Je sluit een handelshuurcontract af. Bestaat in dat geval de verplichting om dat contract te laten registreren? Wie dient daarvoor te zorgen en hoeveel kost dit?

Als je een woninghuurcontract afsluit moet de verhuurder dit verplicht laten registreren. Soms wordt wel eens gedacht dat zo’n verplichting niet bestaat bij een handelshuur. Maar is dat wel zo?

Het is ook verplicht

Ook bij een handelshuur moet de huurovereenkomst verplicht geregistreerd worden. Deze verplichting rust zowel op de huurder als de verhuurder. De registratie gebeurt op het registratiekantoor waaronder het verhuurde pand valt. Meer info over hoe je concreet tot de registratie kan laten overgaan vind je terug op deze website. De registratie moet gebeuren binnen de 4 maanden na de ondertekening van het contract.

Het is niet gratis

De registratie van een handelshuurcontract is, in tegenstelling tot de registratie van een woninghuurcontract, niet gratis. De registratierechten bedragen bij een handelshuur 0,2 % op het totaalbedrag van de huurprijs en de lasten die aan de huurder zijn opgelegd voor de duur van het huurcontract.

Contractuele afspraken

In het huurcontract kan je afspreken wie er moet zorgen voor de registratie van het huurcontract en wie de kosten daarvan betaalt. In heel wat handelshuurcontracten wordt deze verplichting en kost bij de huurder gelegd.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}