Voortaan ook een ‘huurschatter’ in Wallonië

20/02/2017

In Vlaanderen bestaat al langer de website www.huurschatter.be. Hiermee kan je een simulatie doen van de huurwaarde van een woning. Een soortgelijke site is nu actief in Wallonië. Wat moet je daarvan weten?

Bij het verhuren van een woning of appartement bepaalt de verhuurder een vraagprijs. Een kandidaat-huurder wil op zijn beurt allicht weten of deze prijs realistisch is. Hoe ga je daarbij te werk?

Info verzamelen

Om te weten wat een realistische prijs is, kan je vooreerst nazicht doen op allerhande websites waar andere huizen te huur worden aangeboden. Door de huurprijzen te vergelijken kan je een beeld krijgen van een realistische huurwaarde. Je kan daarnaast eventueel ook een vastgoedmakelaar vragen wat volgens hem realistisch is.

Huurschatter in Vlaanderen

Voor in Vlaanderen gelegen woningen kan je verder al enige tijd een simulatie doen via de website www.huurschatter.be. Aan de hand van het adres en een aantal kenmerken van een huurwoning geeft de toepassing een inschatting van een gangbare huurprijs voor die woning. Het resultaat van de berekening – de geschatte huurprijs – is enkel informatief en niet bindend.

Ook in Wallonie

Sinds kort bestaat een soortgelijke website voor woningen die in Wallonië gelegen zijn. Je vindt deze terug op deze site. De site bevindt zich momenteel in een testfase. Op enkele minuten tijd kan je door het gebruik van de site –hetgeen overigens gratis is- een indicatie krijgen van een huurwaarde.


Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}