Huurcontract online registreren: hoe ga je te werk?

8/06/2017

Eind december 2016 werd een Koninklijk Besluit gepubliceerd met betrekking tot de online registratie van huurcontracten. Wat moet je daarvan weten?

 

Sinds 2 januari 2017 kan je huurcontracten die je afsluit online versturen voor registratie. Je kan daarnaast ook nog altijd het contract opsturen per post of langs het bevoegde registratiekantoor gaan.

 

Hoe ga je te werk?

Op de website http://financien.belgium.be/nl/E-services/MyRent worden de concrete stappen aangegeven die je dient te zetten om huurcontracten online te registreren. Je vindt op deze website overigens ook een demo terug alsook een woordenlijst met definities.
Hou er rekening mee dat het elektronisch document dat je doorstuurt maximaal 50 MB mag zijn. Je dient er verder rekening mee te houden dat je je dient aan te melden met je identiteitskaart of via een certificaat klasse 3.

 

Zowel het huurcontract als de plaatsbeschrijving

Via deze online toepassing kan je zowel het huurcontract als de plaatsbeschrijving registreren. Je kan dat tegelijk of apart doen. Ook de bijlagen aan het contract kan je registreren.

 

Wat kost het?

Op de website vind je terug wat de registratie kost. Voor huurovereenkomsten van een onroerend goed dat bestemd is voor huisvesting van een gezin of persoon is de registratie  gratis. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan huurovereenkomsten met betrekking tot een huis of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft of aan een huurovereenkomst voor een studentenkamer.

Gaat het om een andere huurovereenkomst, dan moet een registratierecht betaald worden van 0.2 % op het totaalbedrag van de huurprijs en de lasten voor de duur van de huurovereenkomst.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)
 

{{NEWSLETTER_BOX}}