Het voor- en nadeel van verhuren voor korte duur

8/08/2017

Als je een huis of appartement verhuurt in het kader van de woninghuurwet moet je niet noodzakelijk voor negen jaar verhuren. Je kan dat ook doen voor een korte termijn. Waarom zou je dat overwegen?

 

Bij een verhuur onder de woninghuurwet kan je ook een kortlopend contract voor maximaal drie jaar aangaan. Heeft dat zin?

Voordeel

Je kan door met een huurder eerst een huurcontract voor korte duur overeen te komen een soort proefperiode inbouwen. Op die manier kan je kijken of je huurder ‘meevalt’ (onderhoudt die bijvoorbeeld je woning, betaalt hij stipt de huur, enz.) en zit je niet dadelijk voor negen jaar vast. Is je ervaring met de huurder positief dan kan je verder met hem in zee gaan. Is dat niet het geval dan kan je de huurovereenkomst beëindigen en met een ander in zee gaan.

Nadeel

Als je verhuurt voor korte duur, riskeer je wel dat een aantal goede kandidaat-huurders afhaken. Een huurder die op zoek gaat naar een woning of appartement wil immers veelal standvastigheid. Een huurder zal dan ook vaak afgeschrikt worden als je enkel voor korte tijd aan hem wil verhuren. Je kan natuurlijk hem proberen uit te leggen dat je wel degelijk op zoek bent naar iemand voor een langere termijn maar dat je eerst even de zaken wil aankijken.

De huurprijs kan geen reden zijn

Het heeft geen zin voor korte termijn te verhuren om later meer huur te kunnen vragen. Zelfs als je uiteindelijk op het einde van de duur van het contract met een andere huurder in zee gaat, mag je de huurprijs niet zomaar verhogen. De nieuwe huurprijs mag namelijk gedurende negen opeenvolgende jaren niet hoger zijn dan de prijs die de vorige huurder betaalde, plus de aanpassing aan de index. Dat geldt niet als de normale huurwaarde van het goed ondertussen ten gevolge van nieuwe omstandigheden, met ten minste twintig procent of ten gevolge van werken in het gehuurde goed met ten minste tien procent is gestegen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)