Kan je de huur opzeggen met een SMS?

25/10/2017 - partner: Immovlan.be

Je wil een einde maken aan de huurovereenkomst die je afsloot. Moet je hiervoor noodzakelijk een aangetekende brief versturen aan de andere partij? Of volstaat het ook te werken met een sms?

Er wordt wel eens gezegd dat je, als je een huurovereenkomst wil opzeggen, moet werken met een aangetekende brief. Maar is dat wel zo of volstaat het ook gewoon een mailtje of sms te sturen?

Er zijn geen vormvoorschriften

De opzegging van een huurovereenkomst is in principe aan geen enkele vormvoorwaarde gebonden. Ze kan dus ook via een gewone brief, sms of mail gebeuren. Sterker nog, de opzegging mag zelfs mondeling zijn. Alleen zal diegene die beweert dat hij de huur opzegde dat ook moeten kunnen bewijzen. Daar durft het schoentje wel eens te wringen als de andere partij betwist van de opzegging op de hoogte te zijn.

Gebruik een aangetekende brief

Om discussies te vermijden gebruik je dan ook maar beter een aangetekende brief als je tot een opzeg van de huurovereenkomst wil overgaan. Zo kan de andere partij niet betwisten de opzeg te hebben ontvangen. Weet overigens dat er in de huurovereenkomst wel eens een bepaling zou kunnen staan die aangeeft dat de opzeg via zo’n aangetekende brief moet gebeuren.

Soms specifieke vormvoorwaarden

De huurwet geeft soms wel specifieke vormvoorwaarden aan die bij een opzeg moeten worden nageleefd. Dat geldt dan vooral als de verhuurder de huur wil opzeggen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de verhuurder de huur opzegt voor eigen gebruik of om verbouwingen te doen aan het verhuurde pand.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)