Dit zijn dé alternatieven voor een open haard

29/11/2016

Toch niets gezelliger dan samen voor het knapperend haardvuur kruipen? Met de winter in volle gang is dit de perfecte periode om eens te bekijken of een haardvuur wel de verstandigste keuze is. Er zijn immers heel wat alternatieven zoals houtkachels, elektrische haarden en ga zo maar door. Maar waar moet je eigenlijk op letten?

 
 

Sfeer of warmte? 

 
Een open haard mag dan wel enorm sfeervol zijn, met een rendement van om en bij de 20% houd je er niet echt veel warmte aan over. Bij nieuwe woningen, die energiezuinig moeten zijn, is een open haard sowieso al geen optie. Een open haard is immer een groot gat en dat valt onmogelijk te rijmen met energiezuinigheid. Omdat een open haard veel zuurstof nodig heeft, trek je veel lucht van buiten de woning naar binnen. Die lucht is koud en koelt de rest van de woning af. 
 
Houtkachels zijn al een heel stuk verstandiger. Deze halen een rendement tussen de 60 en 80%. Recente exemplaren kunnen zelfs een rendement van 90% halen. Ook het slepen met houtblokken behoort dan tot de verleden tijd.
 
Accumulatiehaarden absorberen warmte en geven deze langzaam terug af. Enkele uren stoken is voldoende voor een dag vol warmte. Heel energiezuinig dus en een goed alternatief. 
 
Inbouwhaarden hebben een degelijk rendement, maar het grote voordeel is hier dat ze compact zijn en veiliger zijn dan vrijstaande kachels. Hier kan je kiezen tussen traditioneel houtvuur of een gashaard. 
 
Wil je enkel naar de vlammetjes staren? Dan is de elektrische haard een optie, deze worden immers steeds realistischer en sfeervoller. 
 

Speel op veilig 

 
Bij verbranding komen altijd gassen vrij. Ben je hier gevoelig voor, dan is een haard op basis van stralingswarmte een betere optie. Kies ook beter voor een iets kleiner vermogen dan een te groot vermogen. Als je kachel niet aan zijn maximale vermogen komt, haal je er immers geen optimaal rendement uit, maar dit kan ook de productie van schadelijke gassen verhogen. 
 
Wil je geen last van vonken? Dan kies je het best voor de accumulatiekachel. Zo speel je helemaal op veilig. 
 

Design 

 
Modern of klassiek? De mogelijkheden zijn enorm. Alle kachels zijn er tegenwoordig in een moderne of klassieke uitvoering, dus eentje kiezen is niet evident. Succes! 
 
Tekst: Kevin Stickens
 
{{NEWSLETTER_BOX}}