3 tips om je lederen salon in topstaat te houden

21/03/2017

Heel wat Belgen kiezen voor een lederen zetel/salon. Da’s bovendien terecht want leder is duurzaam, kan tegen een stootje en vergt helemaal niet veel onderhoud. Uiteraard wil je je salon wel zo lang mogelijk in een perfecte staat houden. Wij geven je alvast wat tips mee om je lederen salon in topconditie te houden.

 

1. Wekelijks onderhoud 

Ook al vergt een lederen salon niet veel onderhoud, toch werpt een kort wekelijks onderhoud op langere termijn zijn vruchten af. Stof je salon geregeld af met een droge of klamme doek. Oppervlakkig vuil wordt zo verwijderd en het vuil krijgt niet de kans om zich vast te zetten. Gewoon water is meer dan voldoende. Ga zeker je sofa niet met chemische reinigingsproducten te lijf, dit tast het leder aan. 
 
Tip: Gebruik steeds dezelfde schone doek/spons. Zo komt deze niet in contact met reinigingsmiddelen. 
 

2. Reiniging om de 6 maanden 

Om de 6 maanden dient je lederen sofa wat grondiger aangepakt worden. Om het leder diepgaand en grondig te reinigen zijn er heel wat producten in de handel verkrijgbaar. Deze producten reinigen en voeden het leder en leggen er ook een beschermingslaag over. Laat je adviseren door een professional. Meer dan 2 keer per jaar hoef je deze producten niet te gebruiken. 
 
Tip: Staat je salon in de buurt van je verwarming, dan kan het aangewezen zijn je lederen salon wat vaker te behandelen. De warmte droogt immers het leder uit. 
 

3. Voorkomen is beter dan genezen 

Het zal je maar gebeuren: Heb je net een nieuw lederen sofa aangekocht, beschadig je het quasi onmiddellijk. Wij geven je alvast enkele tips mee, waardoor je lederen salon langer in perfecte conditie blijft en ongelukjes worden voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen! 
 
  • Vermijd scherpe voorwerpen, die kunnen scheuren veroorzaken. Kijk uit met scharen, sleutels en zelfs pennen. 
  • Nieuwe jeans kunnen een blauwe gloed achterlaten, wat zeker op licht leder opvalt. Kijk dus uit als je met je nieuwe jeans in je lederen sofa gaat zitten. Deze vlekken vallen nog heel moeilijk te verwijderen! 
  • Hetzelfde gaat op voor magazines en kranten. De inkt kan nare vlekken maken. 
  • Direct zonlicht is niet ideaal voor een lederen salon, aangezien er dan verkleuring kan optreden en het leder ook sneller gaat uitdrogen. Houd hier indien mogelijk dus rekening mee bij de plaatsing van je sofa. 
  • Door je sofa te dicht bij hittebronnen te plaatsen kunnen er barsten ontstaan, plaats je sofa dus bij voorkeur wat verder van de hittebron af. 
Met deze tips geniet je alvast heel wat langer van je aankoop van je lederen salon…
 

door Kevin Stickens

 
{{NEWSLETTER_BOX}}