Sofa: welke bekleding kiezen?

9/03/2020

Leder, imitatieleer, microvezel of stof? Als het aankomt op het kiezen van een bekleding voor je zetel, sta je soms voor dilemma’s… Vandaar dit artikel!

Het goedkoopste…

Een van de meest betaalbare bekledingen is katoen. Hoewel het geen stof aantrekt, moet je het wel een vlekvrije behandeling geven zodra de installatie is voltooid. Katoen wordt soms gemengd met wol voor een warmere uitstraling en opnieuw is dan een behandeling nodig.

Het edelste…

Leder, mits goed verzorgd en niet blootgesteld aan de stralen van de zon, is een van de materialen die het beste veroudert en die je beloont met een mooi patina. Toch is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteitsleder en dus voor volnerf. Leder kan verschillende behandelingen ondergaan voordat het op een bank wordt gespannen, te kiezen op basis van de mate van weerstand en de gewenste stijl (aniline, gepigmenteerd of zelfs bedrukt). Nadelen van leer: de prijs en de kwetsbaarheid ten opzichte van bepaalde vormen van agressie, zoals kattenklauwen of tomatensaus op lichtgekleurd leer. Belangrijk: vergeet niet uw leer regelmatig te onderhouden om het soepel en comfortabel te houden.

De makkelijkste manier om ervoor te zorgen…

Een alternatief voor leer is kunstleer, dat dankzij de technologische vooruitgang ontsnapt aan de zeer goedkope uitstraling van weleer. Imitatieleer van een goede kwaliteit wordt voornamelijk geproduceerd in Italië en is gemakkelijk te onderhouden en veroudert vrij goed.

De zachtste stof…

Fluweel was in de jaren ’70 en ’80 populair en maakt een heuse comeback. Het is zeer zacht en met een breed scala aan kleuren, wordt het gesmaakt door consumenten die gevoelig zijn voor de gezellige vitage sfeer.

Het meest vintage…

Nubuck en suède van Europese makelij is uiterst slijtvast. Een opgedroogde vlek kan met schuurpapier worden geschuurd zonder sporen na te laten bij het stofzuigen. Meestal minder duur dan fluweel, worden deze twee bekledingen zeer gewaardeerd om hun chique en vintage uitstraling.

De laatste trends…

Synthetische stoffen zijn de afgelopen tien jaar op de markt gekomen. Afhankelijk van de kwaliteit zijn ze minder gemakkelijk te besmeuren en relatief resistent. Ze zijn soms ook zachter, met een zeer aangename touch, zoals alcantara. Een ding om in de gaten te houden voordat je voor deze of een andere stof valt: controleer of het in de machine kan worden gewassen!

En vergeet niet…

Welke vloerbedekking je ook kiest, de ideale oplossing is de afneembare sofa, waarvan de afdekkingen afzonderlijk kunnen worden verwijderd en gereinigd. De hoezen kunnen apart worden verwijderd en gereinigd. Een praktische functie die het ook mogelijk maakt om de hoezen te verwisselen als ze te versleten zijn of als je er genoeg van hebt…