Hoe kies je een kleur voor je woonkamer?

29/10/2019

De juiste kleur kiezen voor je woonkamer is belangrijk, je spendeert er immers heel wat tijd. Met de onderstaande richtlijnen, slaag ook jij erin een prachtig kleurtje te kiezen dat een heel tijdje meegaat.

Om in het achterhoofd te houden

Alles start met het gevoel dat je in je woonkamer wil stoppen. Heel wat factoren hebben hier een invloed op, daglicht bijvoorbeeld. Je zal dus rekening moeten houden met het zonlicht. Ook de tijd die je spendeert in je woonkamer en je levensstijl speelt een rol. Je hebt warme en koudere kleuren en beide zorgen voor een aparte sfeer en gevoel.

De juiste kleur kiezen

Haal een kleurwijzer in huis en wijk in geen geval af van de kleuren die je graag ziet. Kleuren die je graag hebt, geven comfort en geven je een goed gevoel.

De volgende stap ik de huidige decoratie en meubels bekijken. Bekijk of er een match is tussen één of meerdere van de door jou gekozen kleuren en je meubels. Beide moeten wel een beetje op elkaar afgestemd zijn, om er een tof geheel van te maken.

Is er een match, dan kun je nog een aantal aanvullende kleuren selecteren die aanleunen bij de hoofdkleur. Zij brengen wat variatie. Ook een accentkleur kan de hoofdkleur aanvullen, waardoor je er een muur kan uitlichten.

Hanteer 60-30-10

Een nuttige regel is de 60-30-10 regel. Gebruik voor 60% de dominante kleur, voor 30% secundaire kleuren en voor 10% van de ruimte een accentkleur. Uiteraard hoef je je niet strikt aan deze regel te houden, maar het vormt wel een goede basis.

Doe inspiratie op

Ben je nog zoekende, dan moeten we je vast niet vertellen dat je op Pinterest heel wat inspiratie vindt. Maar ook een kunstgalerij kan je de nodige input geven. Je vindt er vast heel wat kleurencombinaties die je bevallen.

Zorg in elk geval dat je goed in gedachten hebt wat het uiteindelijke resultaat van je woonkamer moet zijn, dan kan je er naartoe werken.