Hoe kies ik een sofa voor in de woonkamer?

7/10/2019

Er zijn weinig meubelstukken die zo een verpletterende indruk maken op je interieur als een sofa. Een weloverwogen keuze maken is dan ook belangrijk. Met deze tips heb je alvast een houvast.

Je brengt best wel wat tijd door in je zetel, dus het gaat hier om een belangrijke keuze. Een keuze waarbij comfort en stijl beide even belangrijk zijn. Uiteraard moet de sofa die je kiest, passen bij je levensstijl. Heb je kinderen en/of huisdieren dan kan dit een bepalende factor bij het kiezen van je sofa. Een lichte of zeer donkere kleur valt dan af te raden.

Houd rekening met de ruimte

De meeste mensen kiezen ervoor om hun sofa in een hoek te zetten. Beschik je echter over voldoende ruimte, dan kan het beter zijn om je sofa te laten ‘ademen’ en deze wat centraler te plaatsen in je interieur. Zeker een fraai vormgegeven zetel wordt op deze manier een eyecatcher in je interieur. De omvang van je sofa mag andere zaken in de kamer niet super groot of klein doen lijken. Je sofa mag in het oog springen, maar niet overheersen.

Kies de stijl die bij je interieur past

Sofa’s zijn er in alle maten en kleuren en bovendien maakt vaak de afwerking (poten,stof, het frame, …) het verschil. Een lichte poot onder je sofa past bijvoorbeeld beter bij een minimalistisch interieur dan een brute variant. Let dus op de details en de afwerking als je je sofa kiest. In een grotere ruimte mag je sofa dan weer wat steviger ogen. Het is overigens best mogelijk om verschillende stijlen te mixen en matchen.

Kies wat je mooi vindt

Regeltjes zijn mooi, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het feit of je je sofa mooi vindt op niet. Als je de sofa op zichzelf niet mooi vindt, blijf dan zoeken naar het perfecte exemplaar. Jouw favoriete zetel heeft immers geen opsmuk nodig.