Nieuwe tv kiezen: welk formaat?

10/04/2019

De laatste jaren zijn de formaten van tv-schermen alleen maar toegenomen. Maar is het echt zo belangrijk om een groot toestel te hebben? En vooral, hoe kan je er zeker van zijn dat een XXL-scherm altijd van goede kwaliteit is? Een overzicht!

Tv’s worden alsmaar groter. Wie zich door zo’n XXL-scherm laat verleiden, weet maar beter op voorhand wat hij of zij in de plaats krijgt.

Hoe groot?

Nog voor je de winkel binnenstapt, moet je weten hoe groot je volgende tv-toestel maximaal mag zijn. Om dat te weten te komen, moet je een meetlint bovenhalen. Meet vervolgens de lengte tussen de plaats van het toekomstige scherm en het zitgedeelte. De diagonaal van het ideale scherm, uitgedrukt in cm, moet ongeveer de helft van die afstand bedragen. Concreet gezien, is een 32" (81 cm) scherm ideaal als je er 1,6 meter voor zit. Voor 49" (1,25 m) geldt 2,5 meter en voor een 70" (1,78 m) moet je 3 meter rekenen.

Beeldkwaliteit

Er moet ook rekening worden gehouden met de kwaliteit van het beeld. De resolutie is daarom een belangrijk selectiecriterium. Zo kan je voor een groter scherm kiezen zonder dat je verder moet gaan zitten. Concreet bedraagt de "correcte" verhouding dan 1,5 (diagonaal/afstand) voor Ultra-HD, 2 tot 2,5 voor Full-HD en eerder van 3 tot 4 HD Ready.

Nog enkele tips…

Bevestig de flatscreen direct aan de muur in plaats van het op een groot meubelstuk te plaatsen. Op die manier kan al zo’n 30 cm worden uitgespaard. In een kleine woonkamer kan je opteren voor tv zonder frame of met zeer dunne randen. Zulke zaken doen het toestel minder groot ogen. Onthou ook dat een televisiescherm op ooghoogte moet worden geplaatst. Dit betekent dat de helft van het scherm op ongeveer 90 cm van de grond gemeten moet zijn, afhankelijk van de zithoogte natuurlijk.