5 tips bij het kiezen van je zitbank

25/04/2018

De kinderen zijn wat al te ijverig geweest met de stiften, de stof is versleten of je bent misschien simpelweg het model beu? Redenen genoeg om een nieuwe sofa te kopen.

De keuze is enorm en wij geven je dan ook een aantal tips mee, waarop je kan letten tijdens je aankoopbeslissing. Een sofa koop je immers in principe voor jaren.

Kies voor een kwalitatief frame

Als leek is het niet makkelijk dit in te schatten, maar een goed frame is zowat het belangrijkste van de hele zitbank. Het frame zie je niet, wordt opgevuld met vering en mousses en voorzien van stof of leder. Hoe steviger het frame, hoe beter. Kwalitatieve materialen zijn harde houtsoorten of metaal. Als je niet door je zetel wilt zakken, let dan op met gelijmde poten. Poten die vastgeschroefd zijn, vallen aan te raden.

Verbindingen met het frame

Zie je nieten, nagels en lijm, dan heb je misschien met een minder kwalitatieve zetel te maken. Beter zijn houtverbindingen en/of metalen schroeven. Nieten en nagels kunnen gebruikt worden om alles extra te verstevigen, maar mogen nooit de belangrijkste verbindingen zijn.

Ga voor een goede vering

Hoe je dat kan weten? Testen natuurlijk! Er zijn verschillende soorten veringen. Ga er van uit dat je met Nosagveren en springveren in principe altijd goed zit. Het zijn de duurzaamste oplossingen om tot een goede zetel te komen.

De vulling van de zetel

Comfortabel zitten, daar heb je een kwalitatieve vulling voor nodig. Let wel, wordt er enkel gebruik gemaakt van mousses zonder vering, dan zul je zelden tot nooit comfortabel zitten. De mousse wordt zo rechtstreeks op het hout bevestigd en dit gaat vaak ten koste van het zitcomfort. Onze aanrader voor je vulling? High density polyether schuim, koudschuim of eendendons gemengd met veren. Laat je adviseren in de winkel, maar blijf kritisch. Spotgoedkope zetels maken vaak gebruik van minderwaardige materialen, wees je daarvan bewust.

Kwalitatieve stof

Het kiezen van de stof is persoonlijk, maar opteer wel voor duurzaam en slijtvast. Er zijn heel wat verschillende soorten stoffen, die stuk voor stuk bestaan in betere en mindere kwaliteit. Let op de slijtweerstand van je stof, deze wordt uitgedrukt in Martindale. Hoe hoger dit cijfer, hoe slijtvaster de stof. Ga toch minimaal voor 20.000 toeren als je je sofa dagelijks gebruikt.
Een ander aspect is de lichtweerstand, je wilt immers niet dat je salon snel gaat verkleuren. Is de score hoger dan 6, dan mag je ervan uitgaan dat je zetel niet snel zal verkleuren.