Recyclage: gooi je oude computer niet weg!

12/10/2021

Begint je trouwe kantoorcompagnon, of hij nu draagbaar is of niet, steken te laten vallen? Wil je hem vervangen of vraag je je af of het mogelijk is om je verouderde informaticamaterieel een tweede leven te geven? Het antwoord is ja!

Meer dan ooit moeten we rekening houden met milieuzorg. Toekomstige generaties zullen ons dankbaar zijn, net als onze planeet. Elk jaar worden tientallen miljoenen tonnen digitaal afval geproduceerd, waarvan een groot deel niet wordt gerecycleerd. Een trend die zal blijven toenemen naarmate huishoudens meer en meer elektronische accessoires bezitten. Toch zijn er in ons land veel manieren om een oude computer weg te doen, en dat op een manier die zowel verantwoord als milieuvriendelijk is.

Doe iemand een plezier!

Bedenk, voordat je je computer wegdoet, dat hij gerepareerd of geüpdatet kan worden en zo iemand anders kan helpen. Veel verenigingen nemen je toestel graag terug en schenken het dan aan zij die zich geen nieuwe kunnen veroorloven. Zo draag je bij aan de solidaire economie en stel je tegelijkertijd een goede daad.

Al aan verkopen gedacht?

Zelfs als hij niet in topconditie is, kun je misschien honderd euro verdienen aan je oude laptop. Naast de klassieke online verkoopplatformen kan je ook terecht bij websites die gespecialiseerd zijn in computer- en elektronische apparatuur.

Naar het containerpark

Als je computer te beschadigd lijkt om weg te geven, te verkopen of te ruilen, breng hem dan naar het containerpark. Zo ben je er zeker van dat hij op de juiste manier gerecycleerd wordt, via een gespecialiseerd kanaal. Gezien het aantal onderdelen en producten die schadelijk zijn voor het milieu, is dit de beste oplossing om elk risico op vervuiling te vermijden. Zoals je ziet, gooi je een computer niet weg zoals het klokhuis van een appel!

Twijfel je?

Ben je allesbehalve een computerexpert en vraag je je af wat je laptop nog waard is? In dat geval kan je naar een speciaalzaak gaan om advies te krijgen van professionals. Met een beetje geluk neemt de handelaar je machine voor een handvol euro terug, of wanneer hij niet meer bruikbaar is, regelt hij dat hij gerecycleerd wordt.