Microgolfoven: 7 gewoontes die je snel moet vergeten!

12/10/2021

Onmisbaar in elke moderne keuken: met een microgolfoven kan je eten en drank in een recordtijd opwarmen. Maar de werkwijze van een microgolfoven vereist een aantal voorzorgsmaatregelen en je kan best ook een aantal slechte reflexen afleren!

1. Een microgolfoven moet gepoetst worden!

Deze fout wordt vaak gemaakt. Nochtans moet je de microgolfoven zoveel mogelijk poetsen met, bijvoorbeeld, witte azijn of citroensap. Etensresten in de oven worden zo niet altijd opnieuw opgewarmd.

2. Vergeet plastic of melamine borden of kommen

Tenzij ze speciaal werden ontworpen voor gebruik in de microgolfoven, moet je plastic of melamine potjes vermijden. Kies altijd voor potjes uit glas, keramiek, aardewerk of niet-gedecoreerde porselein. Plastic kan, na opwarming, storende elementen achterlaten in je voedsel.

3. Kant-en-klare maaltijd? Maak gaatjes!

Wanneer je een kant-en-klare maaltijd opwarmt in de mircogolfoven is het noodzakelijk om gaatjes te maken in de plastic folie die de maaltijd beschermt. Doe je dat niet, zal het water dat natuurlijk aanwezig is in de ingrediënten transformeren tot stoom, met als risico dat alles ontploft!

4. Gebruik een speciaal deksel

Het is sterk aangeraden een deksel over het bord of de kom te plaatsen tijdens de baktijd. Zo vermijd je dat je spetters etensresten moet opkuisen.

5. Quiches en pizza’s: te vermijden!

Voor deze twee gerechten (en voor de meerderheid van de bereidingen met deeg) verkies je een traditionele oven, want in een microgolfoven worden ze zacht. En niemand lust een zachte pizza!

6. Geen metaal!

Een vork in een bord of een stukje aluminiumpapier kan altijd over het hoofd gezien worden. Maar dat kan gevaarlijk zijn, want ze creëren vonken die de goede werking van het apparaat verstoren.

7. Ontdooi geen vlees

Als je je vlees in de microgolfoven ontdooit, bak je het eigenlijk al een eerste keer. Het vlees wordt dan rubberachtig en moeilijker om te kauwen.