7 manieren om water te besparen in huis

22/09/2021

We verspillen met zijn allen veel te veel water in en rondom huis. We geven er heel wat geld aan uit, maar met enkele slimmigheden kunnen we de verspilling van water fors terugdringen en heel wat besparen. Wij zetten enkele manieren om water te besparen op een rijtje.

Manier 1 l Opteer voor een spaardouchekop

Douchen is sowieso zuiniger dan een bad nemen en met een spaardouchekop al helemaal. Bespaar tot 40% op je waterverbruik met een spaardouchekop. Spotgoedkoop en super efficiënt.

Manier 2 l Investeer in energiezuinige toestellen

Ze kosten vaak wat meer, maar je verdient je investering in energiezuinige warmwatertoestellen al snel terug. Ga voor vaatwassers, wasmachines, … met een A-energielabel.

Manier 3 l Zonneboiler

Met een zonneboiler verwarm je tot 60% van je warme water en je krijgt nog een interessante premie ook.

Manier 4 l Spoelonderbreker

Voorzie je toilet van of koop een toilet met een spoelonderbreker. Zo bespaar je tot 8.000 liter water per jaar en dat is heel wat .

Manier 5 l Laat kranen niet lopen

Je aan het wassen, scheren of de tanden aan het poetsen. Je kunt aardig wat water besparen als je de kraan dichtdraait. Vervang trouwens tijdig oude kranen, moderne kranen zijn een stuk zuiniger.

Manier 6 l Spoor lekken op

Een lek zorgt voor verspilling. Door lekkende kranen en leidingen te repareren kun je heel wat water besparen.

Manier 7 l Ga aan de slag met regenwater

Door regenwater op te vangen kun je heel wat water recupereren. Denk maar aan een regenton. Hier kun je de planten mee water mee geven, het toilet te spoelen, de wagen wassen, … In een nieuwbouw is dit sowieso verplicht, maar het kan ook perfect bij een bestaande woning.