5 tips om de efficiëntie van je ventilator een boost te geven

3/08/2021

Een ventilator hebben is één ding. Hem gebruiken zoals het hoort, dat is een ander paar mouwen!

Eerst en vooral kan het nuttig zijn om even stil te staan bij de werking van een ventilator. Met zijn schroef moet hij de lucht doen circuleren. Door te draaien, zal die schroef de lucht die zich aan de achterkant bevind, naar voor stuwen.

1: De juiste plaatsing

Eerste vaststelling: Wanneer je op het Noorden gerichte living frisser is dan je salon op het Zuiden, kan je die laatste afkoelen door de ventilator tussen de twee ruimtes te plaatsen, met de rug naar het koelere salon.

2: De ramen op het juiste moment openen

Naast het belang van de juiste plaatsing van de ventilator zijn er nog andere tips die het verkoelende effect ervan kunnen helpen versterken. Profiteer tijdens hittegolven van de vroege ochtendkoelte door de ramen in je huis open te zetten en er een ventilator voor te zetten, liefst in de schaduw. De ventilator zuigt verse lucht van buiten naar binnen in huis.

3: De truc met de ijsblok

Nog een tip: plaats een koud of bevroren object op enkele centimeters van het apparaat om ervoor te zorgen dat het de voortgestuwde lucht afkoelt op zijn pad. Je kan bijvoorbeeld een bevroren waterfles plaatsen, een glas ijsblokjes, of nog er een natte doek voorhangen.

4: De nevelventilator

Nevelventilatoren zijn duurder dan gewone modellen en hebben een klein waterreservoir. Afhankelijk van het model kunnen ze de temperatuur tot 6 graden doen dalen door fijne waterdruppeltjes af te geven die de lucht afkoelen terwijl ze verdampen. Als je dit type model gebruikt, is het echter belangrijk dat de kamer niet afgesloten is, want er zal zich snel luchtvochtigheid opbouwen. Het systeem werkt daarom alleen in goed geventileerde ruimtes en verliest zijn efficiëntie wanneer de atmosfeer al vochtig is.

5: Maak hem schoon!

Laatste tip, en meteen ook een belangrijke: Om ervoor te zorgen dat je ventilator optimaal functioneert, moet je hem regelmatig afstoffen!