Overstromingen: 5 tips om de schade te beperken

15/07/2021

Het begin van de maand juli 2021 was bijzonder nat en heel wat Belgen werden het slachtoffer van overstromingen, soms meermaals. Hoe wapen je je ertegen? Hier zijn 5 tips.

Informeer je

Het is het beste advies dat we je kunnen geven. Raadpleeg regelmatig het weerbericht: ook al laat de betrouwbaarheid soms te wensen over op bepaalde dagen, het geeft toch een goede indicatie. Voorkomen is beter dan genezen!

Maak je regenwatervat leeg

Je regenwatervat is een goede reserve: het zal het wateroverschot opnemen en dienstdoen als buffer. Probeer het de dagen voor grote regenbuien zo leeg mogelijk te krijgen.

Investeer in zandzakken en… een waterkering

Zandzakjes zijn een goede manier om overstromingen in je huis te voorkomen. Maar boven een bepaald niveau worden ze redelijk ondoeltreffend. In geval van sterk stijgend water, ga je beter voor een waterkering voor je huis. Plaats ze voor je ramen en deuren.

Let op je belangrijke documenten

Je moet voorbereid zijn op het ergste, water dat je huis binnendringt. In dat geval, moet je ervoor zorgen dat je waardevolle voorwerpen in veiligheid brengt door ze hoger te plaatsen, en vergeet daarbij belangrijke documenten niet.

Mazoutvat en elektriciteit

In principe valt de stroombeveiliging uit in een moderne woning vanaf het moment dat een stopcontact onder water komt te staan. Maar uit voorzorg kan je beter de elektriciteit en gas afsluiten. Bij je stookolievat maak je best de verluchtingsgaten dicht om ervoor te zorgen dat er geen water in kan.