De was doen met regenwater? “Een slecht idee”

14/07/2021

De was doen met regenwater? Op het eerste zicht lijkt het een goed idee, aangezien het niet enkel ‘gratis’ water is, maar het bovendien ook geen kalk bevat. Toch raden sommige studies deze praktijk sterk af.

Waarom de was doen met regenwater schadelijk is? Voornamelijk om gezondheidsredenen. In tegenstelling tot leidingwater is regenwater niet behandeld tegen vervuiling. Bovendien wordt het meestal verzameld via je dak, een plek die niet alleen erg stoffig is, maar ook vol bacteriën zit. Als je in een sterk vervuilde streek of in de buurt van landbouwbedrijven woont, kan je dit water beter niet gebruiken, want het kan pesticiden en andere schadelijke stoffen bevatten.

Tenzij je een heel efficiënt systeem hebt om dit water te filteren, wordt het sterk afgeraden om kleren met regenwater te wassen, vooral voor mensen met allergieën of kinderen. Regenwater opvangen is op zich natuurlijk een goed idee: dit water is prima geschikt om de auto schoon te maken, de tuin te besproeien of het toilet te spoelen.