Zo kunt u uw tv-beeld goed regelen

25/06/2021

De ";standaard" instelling van een tv is niet altijd de beste optie! Hier vindt u enkele tips om uw scherm aan te passen aan uw voorkeuren, maar ook aan de ruimte waarin het zich bevindt.

Glenn Carstens Peters

Zelden voldoen de ";fabrieksinstellingen" aan de verwachtingen van elke kijker, rekening houdend met de bijzonderheden van de ruimte waarin de televisie staat, evenals de afstand die u verkiest en de lichtomstandigheden. De bron waarop u het scherm aansluit (streamingplatform, tv-box, satellietontvangst, …) kan eveneens de kwaliteit van het beeld beïnvloeden.

Houd er rekening mee dat tussen een scherm dat uit de fabriek komt en een scherm waarvan de beeldkwaliteit is aangepast, er volgens sommige technische testbanken een verbetering van de kwaliteit van het beeld kan zijn die kan variëren van 20 tot 60%! We kunnen u daarom alleen maar aanraden om een paar aanpassingen te doen om uw comfort te verbeteren en zo beelden te verkrijgen die aangenamer zijn om naar te kijken.

Voordat u begint

Houd er allereerst rekening mee dat het noodzakelijk is om een afstelling te bepalen per type invoer. Dit komt omdat de beelden die door een Blu-ray-speler worden geleverd, verschillen van die van uw tv-operator of die worden weergegeven door een streamingplatform zoals Netflix. Hoewel tv’s vroeger alleen een globale instelling hadden, bieden moderne schermen tegenwoordig allemaal de mogelijkheid om beeldinstellingen per ingang in te stellen.

De lichtomstandigheden in de ruimte hebben ook een grote invloed op de beeldkwaliteit. Het is daarom noodzakelijk om uw instellingen aan te passen aan de lichtomstandigheden die overeenkomen met diegene die u verkiest wanneer u televisie kijkt.

Helderheid, contrast en kleur

Ook al kunnen sommige tv’s tot maximaal tien instellingen in hun ";beeld"-menu hebben, toch is het beter om u te concentreren op deze drie basisprincipes: helderheid, contrast en kleur.

In tegenstelling tot wat u zou denken, richt het aanpassen van de helderheid van een tv zich voornamelijk op zwarte niveaus. Een slecht gekalibreerde helderheid leidt daarom tot uitgewassen zwarttinten of een donker beeld, verstoken van details. Om de helderheid zo goed mogelijk aan te passen, volstaat het om deze aanpassingen te maken met een sequentie waarin het donkere domineert. Verlaag geleidelijk de helderheid totdat u een zeer dicht zwart krijgt. Wanneer sommige details beginnen te verdwijnen, onderbreekt u de instelling en gaat u één of twee niveaus terug.

Met de aanpassing van het contrast, kunt u zich concentreren op de witte niveaus. Net als bij helderheid kunt u met een passend ingesteld contrast beelden verkrijgen die zowel helder als gedetailleerd zijn. De aanpassing wordt gemaakt met een vrij duidelijke en heldere sequentie. Ook hier vermindert u geleidelijk de contrastinstelling om een beeld te bekomen dat zowel helder als gedetailleerd is. Zodra de afbeelding een beetje te wit wordt of details verliest, stopt u de bewerking of gaat u één of twee niveaus terug.

Ten slotte kan de kleuraanpassing worden gedaan via twee subinstellingen: verzadiging en tint (wat vaak kleur wordt genoemd in het tv-menu). Concreet maakt de tint het mogelijk om afbeeldingen te bekomen zonder een overgekleurde trend, terwijl verzadiging op de intensiteit van de tint slaat. Een afbeelding die weinig verzadigd is, zal daarom nogal saaie kleuren bieden, terwijl een afbeelding die te verzadigd is, zich onderscheidt door opzichtige en zeer kunstmatige kleuren.

De tint en de verzadiging aanpassen is heel eenvoudig: u moet werken met sequenties waarbij u gezichten ziet, omdat de vleestinten ons erg bekend zijn en snel onnatuurlijk lijken als het scherm niet goed is aangepast. Voor een scene met gezichten, ideaal genomen in close-up en indien mogelijk buiten geschoten, past u eerst de schaduw aan. Varieer de cursor totdat de kleur van het gezicht er natuurlijk uitziet. Bovendien kunt u met de verzadigingsinstelling een nog natuurlijkere look voor het gezicht krijgen.

Zodra deze instellingen voor één bron zijn ingesteld, hoeft u alleen maar hetzelfde te doen met de andere!