Dit mag je zeker nooit in het toilet gooien

28/05/2021

Heel wat mensen gooien, vaak uit onwetendheid, hun hygiënische doekjes in het toilet, eerder dan in de vuilbak. Een reflex die zware gevolgen kan hebben voor de afvoerleidingen, maar ook voor het milieu!

Jan Antonin Kolar

Vrijwel alleen toiletpapier kan door het toilet gespoeld worden. Het is namelijk ontworpen om in water snel af te breken, zodat het geen opstoppingen veroorzaakt in de afvoer, en tegelijk geen gevaar vormt voor het watermilieu.

Dit is echter niet het geval met hygiënische doekjes, net zomin als papieren zakdoeken, waarvan sommigen zelfs bestand zijn tegen machinewas. Beiden vormen vaak een gevaar voor je eigen afvoer (verstopte buizen), maar ook voor de openbare riolering (het afvalwater kan dan niet meer door de riolering stromen).

Een echte pest!

Hoewel het gebruik van vochtige doekjes de laatste tien jaar het leven van veel mensen heeft vereenvoudigd, zowel voor het schoonmaken als voor de persoonlijke hygiëne, zijn ze niettemin een ware plaag. Gebruikers die de slechte gewoonte hebben om de doekjes na gebruik in het toilet te gooien en dat herhaaldelijk doen, zullen uiteindelijk elk riool blokkeren door een verstopping te veroorzaken.

Vuilbak!

In de meest extreme gevallen komen deze stukjes stof, gemaakt van cellulose, vast te zitten in de afvoerleidingen en blokkeren de pompen die het water laten circuleren. Storingen die zware technische ingrepen en onderhoud vergen en die daardoor een jaarlijkse meerkost veroorzaken die uiteindelijk ook je waterrekening verhoogt!

Denk eraan dat doekjes niet geschikt zijn voor de riolering, ook al beweren sommige fabrikanten dat hun product in het toilet kan worden doorgespoeld! Gooi ze bij voorkeur altijd in de vuilbak om er vanaf te geraken!