Thuis de batterij van uw elektrische fiets opladen? Vermijd deze 5 fouten!

24/03/2021

Velen van jullie hebben toegegeven aan de verleiding van de elektrische fiets. Maar hoe laad je hem correct op, om zowel de batterij als uw elektrische installatie te beschermen? Is de procedure net zo complex als voor het opladen van een elektrische auto? Dit zijn 5 fouten om te vermijden.

1. Opladen in de garage tijdens de winter

Sommige fietsen hebben geen verwijderbare batterij, waardoor vele gebruikers deze in hun garage moeten opladen. Houd er echter rekening mee dat een omgevingstemperatuur tussen 10 en 20 graden aangewezen is om de batterij in goede staat te houden. In de zomer is het ook aangeraden uw batterij niet op te laden als de kamertemperatuur hoger is dan 30 graden.

2. De batterij de hele nacht laten opladen

Nogmaals, dit kan uw batterij beschadigen. Het wordt daarom ten zeerste aangeraden om de stekker uit het stopcontact te verwijderen zodra de batterij volledig is opgeladen.

3. Niet volledig ontladen tijdens het eerste gebruik

Als uw batterij nieuw is, is het raadzaam om ze eerst volledig te ontladen voordat u ze weer oplaadt. Een procedure die twee keer moet worden uitgevoerd.

4. Niet de juiste oplader gebruiken

Je oplader is verloren en je wil een andere gebruiken? Controleer eerst de compatibiliteit: de spanning, het type batterij (lood, Ni-MH, Li-on …), de koppelingen … Houd er rekening mee dat sommige batterijen een speciale oplader vereisen.

5. Lange tijd ontladen laten

Het is raadzaam om uw batterij minstens één keer per maand op te laden. Als u de fiets lange tijd niet gebruikt, is het best om een lading van ongeveer 60% over te laten. Laat ze in ieder geval niet te diep ontladen (minder dan 20 of 30%), want dat kan uw batterij op de lange termijn ";mollen"!