De 4 juiste reflexen om uw toekomstige woning te beschermen

4/03/2021

Wist u dat het gevaarlijk kan zijn om uw smartphone op te laden in uw zetel? We overlopen 4 basisreflexen die u makkelijk kunt aankweken om uw woning te beschermen.

1. Check en onderhoud

We kunnen het nooit genoeg herhalen, maar controleer grondig de staat van de elektriciteits- en gasinstallatie, de verwarming, de schoorsteen, de leidingen. Doe een beroep op een erkend vakman om te laten controleren of ze conform zijn en voor het regelmatige onderhoud ervan. Bewaar de bewijzen van het bezoek van deze professionals: die zullen u van pas komen om te worden vergoed ingeval van schade.

2. Beveiligingsinstallaties

Rookmelders zijn verplicht, maar een brandblusapparaat en een branddeken kunnen heel nuttig zijn. Zorg dat ze zich op een gemakkelijk toegankelijke en logische plaats bevinden (in de buurt van de keuken bijvoorbeeld), zodat u ingeval van nood nog weet waar ze liggen.

3. Pas uw elektrische routine aan

U heeft uw smartphone vast ook al ‘s nachts opgeladen, of op eender welk ander moment waarop u niet had kunnen reageren als er zich een probleem met de elektriciteit had voorgedaan. Misschien herlaadt u uw telefoon zelfs op uw zetel of uw bed die nochtans vervaardigd zijn in brandbaar materiaal. In België zijn steeds meer woningbranden te wijten aan herlaadbare toestellen. Let er dus op dat u niet alle smartphones van uw gezinsleden tegelijk aan dezelfde multistekker laat opladen samen met de spelconsole, de tablet, de laptop en de smartwatch… Gebruik geen laders met kapotte kabels meer. Hebt u een elektrische fiets of step? Herlaad de batterij in een kamer die uitgerust is met een rookdetector of installeer er extra rookdetector.

4. Kies de juiste woningverzekering

Woning, inboedel, aansprakelijkheid. Definieer uw noden als huurder of eigenaar alvorens een woningverzekering te kiezen. Gebruik daarvoor de beschikbare online tools, zoals de nieuwe simulator van Federale Verzekering. De Belgische verzekeraar die zijn winst met u deelt, biedt u de mogelijkheid om het bedrag van de premie voor uw woonverzekering in enkele clicks te berekenen en ze meteen rechtstreeks af te sluiten.