Verf bewaren? 5 tips!

18/02/2021

Geschilderd en nog heel wat verf over? Zonde, want verf komt aardig wat geld. Gelukkig kan je verf wel even bewaren, als je het maar volgens de regels van de kunst doet. Wij geven je enkele vuistregels en tips mee.

Hoe lang kun je verf bewaren?

Het hangt er een beetje vanaf of je verfblik al geopend is geweest of niet. Een ongeopend blik verf kun je makkelijk een jaar bewaren. Gaat het om verf met terpentine, dan is twee jaar zelfs mogelijk. Let wel, oudere verf heeft soms wat langer nodig om te drogen.

Wat met gebruikte verf?

Heb je verf over, bewaar deze dan in de originele verpakking. Doe huishoudfolie over het blik en druk het dan pas goed dicht. Zo kan er geen lucht bij je verf, waardoor je je verf kunt bewaren. Kan er lucht bij je verf, dan kan je een lange bewaartermijn vergeten.

Heb je slechts heel weinig verf over? Giet de verf dan over in een hermetisch afsluitbare pot. Zo neemt de verf minder ruimte in. Goed labelen is dan wel nodig. Gebruik ook hier de huishoudfolie, zodat er zeker geen lucht bij kan. Komt er toch een laagje gedroogde verf op, dan kan je dit in principe makkelijk verwijderen.

Waar bewaar je je verf?

Zet de verf op een donkere plek en vorstvrij. Een berging, garage of kelder is top. Zorg dat de temperatuur boven de 5 graden blijft.

Hoe weet je of je je verf nog kunt gebruiken?

Vaak stinkt oude verf, dus als je het blik opent, weet je al genoeg. Vergeet in elk geval niet goed te roeren voor je de verf ook effectief gaat gebruiken.

Je verf toch weggooien?

Je restjes verf door de gootsteen of het toilet spoelen is een slecht idee. Er kunnen verstoppingen ontstaan en het is slecht voor het milieu. Je kunt de verf gaan afleveren in het recyclagepark.