5 tips om de ruit van je hout/pelletkachel schoon te maken

11/02/2021

Niets leukers in de winter dan een vlam in je houtkachel! Een natuurlijke en gezellige warmte, die veel aangenamer is dan die van een radiator. Maar het vuur zorgt er wel voor dat de ruit van de kachel vuil wordt. Hier geven we je 5 tips om de ruit gemakkelijk schoon te maken, zonder beroep te doen op chemische producten.

1. Water, assen en kranten

Deze eerste tip uit grootmoeders tijd is een van de meest efficiënte! Je hebt alleen maar water, assen en krantenpapier nodig. Maak proppen van het krantenpapier, dompel die eerst onder in water en daarna in de assen die je kachel bekleden. Wrijf over de ruit en al het zwart komt los. Net magie!

2. Vloeibare soda en water

In de drogisterij vind je gemakkelijk vloeibare bijtende soda, een superefficiënt reinigingsmiddel om roetsporen en andere vetresten te verwijderen. Meng het simpelweg met water volgens de dosering op de fles.

3. Zout en witte azijn

Het licht schurende effect van het zout in combinatie met het azijnzuur helpen je om in een vingerknip vuil los te maken en te vernietigen. Het gemakkelijkste is om het mengsel, bestaande uit 250 gram zout voor een liter azijn, in een flesje met een bestuiver te gieten. Na bestuiving laat je het enkele minuten intrekken en maakje het proper met een zachte spons en zuiver water.

4. Kleisteen

Hier is het voldoende om een spons in wat lauw water te dompelen, daarna in een pot met kleisteen en de ruit met cirkelbewegingen te schrobben. Spoel daarna met proper water en herbegin tot de ruit weer spic en span is.

5. Heel erg vuile ruiten?

Vijfde tip voor heel erg vuile ruiten: krijtwit, water en schoonmaakalcohol. Maak een pasta met een derde krijtwit, een derde water en een derde alcohol. Breng die aan op de ruit en laat het gedurende enkele uren goed drogen. Maak een prop van een doek en wrijf daarmee over de ruit. Maak de ruit tot slot nog schoon met witte azijn.

Algemene regel: probeer de ruit van je kachel schoon te maken wanneer ze nog lauw is. Vlekken zullen zo gemakkelijker verdwijnen. Bescherm ook de vloer onder je kachel om eventuele lekken van het product op te vangen!


window.didomiOnReady = window.didomiOnReady || [];