Waar je medicijnen bewaren? “Vermijd dat ze niet meer werken!”

14/01/2021

Na alle griepen, verkoudheden en andere kwaaltjes hebben we de neiging om de vele doosjes medicijnen bij te houden, terwijl die zelden helemaal worden opgebruikt. Om ervoor te zorgen dat de verschillende medicatie bruikbaar blijft, dient ze correct bewaard te worden. Hier zijn enkele basisregels.

Het ene medicijn is het andere niet

Elk medicijn dient op een bepaalde manier bewaard te worden, die echter kan verschillen naargelang het product. Algemeen gesteld mag je ervan uitgaan dat je de medicijnen best op een droge plaats en beschermd tegen warmte en licht bewaart.

Alhoewel de meeste medicijnen bestand zijn tegen temperaturen tot 40° C, is het toch aangewezen ze te bewaren op een koelere plek. Het naleven van de richtlijnen voor bewaren vermeld op de verpakking of het voorschrift is cruciaal om de kwaliteit en de therapeutische werking van de medicatie behouden.

In de koelkast?

In tegenstelling tot andere medicamenten, zoals vaccins, moeten sommige zetpillen en oogdruppels bewaard blijven op een temperatuur tussen 2 en 8°. Aangezien ze moeilijk gedijen bij kamertemperatuur, is het aangewezen ze na gebruik koud te bewaren.

Bewaar de doosjes!

Wil je na een stevige verkoudheid je nachtkastje weer opruimen van alle flesjes en pillen? Vooraleer ze gewoon in de medicijnenschuif of het apotheekkastje te dumpen, moet je er zeker voor zorgen dat ze allemaal terug in hun doosje terechtkomen, mét hun bijsluiter. Als je dan later een medicament opnieuw wil gebruiken, vind je het veel gemakkelijker terug, met de juiste gebruiksaanwijzing meteen bij de hand. Denk er ook aan als je een oud medicament op voorschrift opnieuw neemt, steeds eerst doktersadvies in te winnen!

Enkele tips

Medicijnen houden niet van variaties in temperatuur en vochtigheid. Daarom is het niet aangewezen de apotheekkast in de badkamer te plaatsen! Kies beter voor de ouderlijke slaapkamer of de kelder, als die fris en droog is. Controleer regelmatig de vervaldatum op de verschillende doosjes en breng de vervallen producten naar de apotheker.

Laat tenslotte nooit medicijnen rondslingeren en houd ze buiten het bereik van kinderen. Bewaar ze op een plaats waar de kleintjes geen toegang toe hebben, bij voorkeur in een kast die op slot kan. Wijs je kinderen er meteen op dat medicamenten zeker geen snoepjes zijn!