7 dingen die je zeker niet in de vaatwasmachine mag zetten.

29/12/2020

De vaatwasmachine is een briljante uitvinding die het dagelijkse leven van heel wat huishoudens makkelijker maakt, vooral dat van grote gezinnen.  

Ondanks alles is deze fantastische machine echter niet gemaakt om alles af te wassen, vooral omdat de gebruikte producten zeer agressief kunnen zijn voor sommige materialen of delicate afwerkingen. Het loont dus de moeite om onderstaande lijst te overlopen om geen onomkeerbare schade te veroorzaken.

Houten keukengerei

Afwasmachines gebruiken veel water voor de afwas en drogen op hoge temperaturen… Waardoor hout kan vervormen, maar ook barsten of poreuzer worden!

Verchroomde en vergulde vaat

Borden en glazen met een vergulden of verchroomde rand zijn in op dit moment. Maar in de vaatwasmachine kan dit mooie detail verdwijnen na enkele afwasbeurten!

Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen bevatten een laagje email dat ervoor zorgt dat de voedingswaren niet kleven tijdens het garen. Door ze in de machine af te wassen, kan deze beschermende laag afbreken en meteen ook roestvorming bevorderen!

Antikleefpannen

Hetzelfde geldt voor de antikleeflaag van heel wat moderne pannen: die zal snel slijten en de eigenschappen verliezen waarvoor deze pannen gekocht worden.

De ‘goede’ keukenmessen

Paradoxaal genoeg zijn high-end keukenmessen vaak fragieler dan hun goedkope soortgenoten. In de vaatwasmachine kunnen ze hun scherpte verliezen en kan hun beschermende chroomlaag sneller slijten.

Kristallen glazen

Kristal verdraagt de vaatwasmachine niet! Dit type glazen moet je dus afwassen met de hand. De afwasmiddelen in de machine zullen de glans van de glazen doen verdwijnen en ervoor zorgen dat ze makkelijker breken, vooral tijdens de droogfase, met zijn snelle temperatuurstijging.

Plastic keukengerei

Vervorming, glansverlies, verlies van stevigheid, poreusheid: plastic en de afwasmachine is geen goede combinatie! Plastic keukengerei en vaat moet je met de hand afwassen! Hetzelfde geldt voor spenen van papflessen, die kunnen vervormen.