Eindejaarsdiner: een klassieke fout die brand kan veroorzaken in huis!

23/12/2020

Over het algemeen is het tijdens de eindejaarsfeesten dat we toestellen voor fondue, raclette of steengrill terug boven halen. Voor uitgebreide tafels gebeurt het soms dat we twee of zelfs drie apparaten op een multistekker aansluiten, wat kan zorgen voor oververhitting en, wanneer je installatie goed gemaakt is, de zekeringen van de kamer of zelfs het hele huis die springen.

Wanneer het niet mogelijk is om deze kooktoestellen aan te sluiten op verschillende wandstopcontacten, en je moet je toevlucht nemen tot een multistekker, dan moet je absoluut op de achterkant ervan checken wat het maximale toegelaten vermogen is. Dat schommelt meestal rond de 3.500 W. Dat wil zeggen dat de som van het vermogen van de verschillende op de multistekker aangesloten toestellen absoluut niet boven de vermelde waarde mag gaan.

1 brand op 3 ontstaat door elektriciteit!

Wanneer je het maximale aanbevolen vermogen overschrijdt, kan dat oververhitting veroorzaken van het stekkerblok, in die mate zelfs dat het vuur vat. Het is de ideale gelegenheid om je eraan te herinneren dat een derde van alle huisbranden ontstaat door toedoen van elektriciteit…

Praktisch

Naast het maximale vermogen dat een stekker aankan, moet je ook het vermogen van de gebruikte apparaten checken. Concreet: wanneer je raclette-toestel 2.000 W verbruikt en de steengrill 2.500 W, zal de multistekker die maximum 3.500 W kan verwerken niet voldoende zijn. In dat geval moet je de twee apparaten dus aan twee verschillende muurstopcontacten aansluiten.

Om het vermogen van je verschillende toestellen te kennen, kijk je in hun gebruiksaanwijzing of naar de informatie die over het algemeen vermeld wordt onderaan of op de achterkant van het apparaat. In geval van twijfel kan een zoekopdracht op het internet ook helpen.