Mag je de kerstkalkoen opwarmen in de microgolf?

18/12/2020

Het is elk jaar hetzelfde liedje! Om je gasten zo waardig mogelijk te ontvangen, voorzie je astronomische hoeveelheden voedsel…

Petitfours, kreeftensoep, Sint-jacobsvruchten, en vooral gevulde kalkoen, genoeg om een heel leger te voeden! Maar de dag erna, wil je voedselverspilling vermijden en de restjes tot de laatste kruimel verorberen.

Vaak komt daarbij dezelfde vraag naar boven: mag je de gebraden kalkoen van de dag ervoor opwarmen in de microgolfoven? Het antwoord is eenvoudig en categoriek: vooral niet!

Maar waarom dan?

Je kan beter bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen bij het serveren van een maaltijd die je de dag eerder al op tafel zetten, vooral als het gaat om gevogelte. De grootste chef-koks en diëtisten zullen je vertellen dat het ten zeerste af te raden is om kalkoen opnieuw op te warmen in de microgolf. Waarom? Simpelweg omdat gevogelte rijk is aan eiwitten. De samenstelling van de eiwitten verandert onder invloed van de hitte, vooral wanneer die plotseling en heftig is, zoals in een microgolfoven. Door deze andere samenstelling wordt gevogelte veel minder goed verteerbaar!

Wanneer je de restjes kalkoen wil opeten en spijsverteringsproblemen wil vermijden, ga dan eerder voor een salade of koud broodje. Wanneer je toch warme kalkoen wil eten, laat het resterende vlees dan opwarmen op een laag vuur in een pan met wat olijfolie.