Vuurwerk: Dit mag je nooit vergeten!

15/12/2020

Zin om eindelijk vaarwel te zeggen aan 2020 met de nodige knallen? Wanneer je een huisdier hebt, lees je toch beter het volgende…

Wanneer je eigenaar bent van een huisdier, heb je het waarschijnlijk al gemerkt: vuurwerk jaagt je trouwe viervoeter angst aan. Ze zijn niet gewend aan de brute en oorverdovende geluiden van de bommetjes en andere soorten vuurwerk die geluidniveaus tot 160 decibel kunnen halen!

Dit kan zeer intense stress veroorzaken bij het dier, dat door zijn instinct de neiging heeft om weg te lopen en alle redelijkheid te verliezen. Hebben jij of je buren een huisdier? Vermijd dan het afsteken van vuurwerk, ook al omdat de overgrote meerderheid van de gemeentelijke politiereglementen dit soort private initiatieven verbiedt (tenzij de gemeente hiervoor toestemming geeft).

Onze 4 tips!

Als er ondanks alles toch vuurwerk plaats vindt niet ver van je huis, en je een huisdier hebt, kunnen we je volgende voorzorgsmaatregelen aanraden:

  • Sluit de ramen en deuren van je huis om ervoor te zorgen dat je huisdier niet kan ontsnappen. Laat de lichten binnen aan om ervoor te zorgen dat ze niet gedesoriënteerd raken. Zet de radio en de televisie aan en zet ze luider zodat geluiden van buitenaf verdoezeld worden.
  • Wanneer je weet dat er vuurwerk georganiseerd zal worden, praat dan met je dierenarts die dan een kalmeermiddel kan voorschrijven.
  • Wanneer je naar buiten gaat in het gezelschap van je huisdier, zorg dan dat het aan de leiband blijft!
  • Toon je tenslotte nooit dreigend of agressief wanneer je huisdier blaft uit angst of ongewoon gedrag vertoont. Je maakt de situatie er alleen maar erger door en vergroot de angst op dit paniekmoment!