Gezonde lucht in huis in putje winter? 6 te vermijden fouten!

24/11/2020

Deze pandemie heeft ons eraan herinnerd hoe belangrijk de kwaliteit van de lucht die we inademen is. Vermijd voor een zo gezond mogelijke binnenlucht de volgende 6 fouten die we allemaal wel eens begaan!

Jonathan Borba

1. Niet voldoende verluchten!

Dit is een absolute must! Ongeveer 15 minuten per dag verluchten zorgt voor een verniieuwing van je huis. Denk eraan wanneer je opstaat ‘s morgens, vooral omdat 15 minuten er niet voor zorgt dat je huis afkoelt!

2. Kies de juiste stofzuiger!

Normaals, denk eraan om de ruimte te verluchten waar je stof veegt. Wat stofzuigers betreft, kies je bij voorkeur een model met een HEPA-filter die de fijnste stofdeeltjes vangt en ze belet om opnieuw de lucht in geblazen te worden. Denk er ook aan om tijdig de zak te vervangen of de bak leeg te maken.

3. Denk aan de achterzijde van radiatoren!

Wanneer je stof veegt, denk er dan aan om ook eens achter de radiatoren te kijken: het stof dat er zich schuilhoudt, zorgt er niet enkel voor dat radiatoren minder efficiënt worden, maar het wordt vaak ook de lucht in geblazen!

4. De plumeau, een slecht idee?

Door stof af te doen met een plumeau, loop je het risico om meer stof te verspreiden in de lucht. Kies eerder, in de mate van het mogelijke, voor een nat doekje dat het stof vangt.

5. Droog wasgoed niet in het salon!

Je vochtige wasgoed in de kamer ophangen doet het vochtigheidsgehalte van de kamer snel stijgen… wat niet zonder risico is voor mensen met ademhalingsproblemen! De beste oplossing in de winter is om te kiezen voor een aparte ruimte die verwarmd en verlucht is.

6. Welke temperatuur in huis?

Een te koele temperatuur verhoogt de vochtigheidsgraad van je huis. Omgekeerd zorgt een te hoge temperatuur voor een te droge lucht. De ideale temperatuur?’ Tussen de 18 en 20 graden.