Wasmiddel: zo vermijd je risico op allergieën!

16/11/2020

Wasmiddel is vaak rijk aan onderdelen die allergische reacties oproepen. Denk maar aan de geurstoffen die eraan worden toegevoegd.

 

Net als cosmetica en huishoudmiddelen, kunnen wasmiddelen allergenen bevatten. Daarnaast kunnen die producten ook twijfelachtige bewaarmiddelen bevatten, zoals benzisothiazolinone of methylisothiazolinone. Twee substanties die verboden zijn in producten die niet afgespoeld worden doordat ze sterke allergische reacties veroorzaken.

Hoe risico op allergieën vermijden?

Een allergische reactie ontstaat na een lange blootstelling aan het element dat de reactie veroorzaakt. Het risico is dus groter met cosmetica of een huishoudmiddel dan met een wasmiddeln, aangezien die laatste afgespoeld wordt in de wasmachine.

Om het risico te verlagen, moet je enkele basisprincipes volgen, te beginnen met een redelijke doserig volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Dat is voordelig voor het milieu, je huid, je portefeuille, je was en je wasmachine! Een overdosering kan een oorzaak zijn van alergische reacties. Houd er ook rekening mee dat de dosering gebeurt op basis van de hoeveelheid was, de hardheid van het water en de vuilheid van de was.

Spoel zoveel mogelijk!

Een correcte en redelijke dosering zal het risico op een allergische reactie verminderen. Een ander element kan ook meespelen: de spoeling. Het is belangrijk op te merken dat de nieuwste wasmachines de neiging hebben om minder goed te spoelen dan hun voorgangers. Waarom? Eenvoudigweg omdat de milieunormen fabrikanten verplichten om steeds duurzamere wasmachines te bouwen. Waterverbruik wordt dus zoveel mogelijk ingeperkt, ten koste van de kwaliteit van de spoeling.

Minder goed gespoelde was kan dus residuën van wasmiddel en wasverzachter bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Die risico’s kunnen verminderd worden door de functie ‘extra spoelen’ te gebruiken of, als die functie niet beschikbaar is, door een tweede spoelbeurt te starten. Die raad is trouwens ook van toepassing wanneer je een hypoallergeen wasmiddel gebruikt!