Wat te doen wanneer een batterij gelekt heeft in een accessoire?

9/11/2020

Het is een klassieker. Je hebt je zaklamp al lang niet meer gebruikt en op het moment dat je hem terug uit de lade haalt, stel je vast dat de batterij gelekt heeft en dat ze niet meer werkt… Wat te doen?

Voordat je de lamp in de vuilbak gooit, moet je eerst controleren of hij nog werkt. Hiervoor moeten de defecte batterijen natuurlijk worden verwijderd. Als ze gelekt hebben, verwijder ze dan niet met je blote handen! Ze bevatten zuur dat bijzonder irriterend kan zijn voor de huid. Trek daarom best om een paar plastic handschoenen aan voordat u de lekkende batterijen verwijdert.

Het verwijderen

Als je handen beschermd zijn, verwijder dan alle lekkende batterijen. Dat kan moeilijk zijn, vooral wanneer de vloeistof gedroogd en uitgehard is. Zodra de batterijen zijn verwijderd, plaats je ze in een doorzichtige zak (zoals een diepvrieszak). Zo zien de mensen die de batterijen recycleren dat het om defecte batterijen gaat. Bewaar de zak daarna op een veilige plaats buiten het bereik van kinderen totdat je de kans hebt om hem mee te nemen naar een Bebat-verzamelpunt.

Hoe reinig je het beschadigde apparaat?

Zodra de batterijen zijn verwijderd, moet het apparaat grondig worden gereinigd. Een manier om dit te doen is door een wattenstaafje dat gedrenkt is in citroensap of witte azijn te gebruiken. Dit maakt het gemakkelijker om de kleine witte kristallen die zich door het apparaat hebben verspreid te verwijderen. Het dragen van handschoenen is sterk aangeraden.

Dankzij het zuur dat in het citroensap of de azijn zit, zullen deze kristallen gemakkelijker te verwijderen zijn van het oppervlak van het beschadigde accessoire. Als het wattenstaafje niet voldoende is, kan je ook voorzichtig wrijven met een tandenborstel.

Eenmaal proper en voorzien van nieuwe batterijen, werkt uw toestel nog steeds niet? Dit komt omdat de elektronische schakeling ervan waarschijnlijk is beschadigd. Er zijn twee oplossingen: breng het toestel naar een professionele hersteller, die u kan vertellen of het toestel kan worden hersteld, of breng het naar een Recupel-ophaalpunt.