Dit is waarom je het WC-deksel moet sluiten voor je doorspoelt!

9/11/2020

Het is een op zijn minst verrassende aanbeveling die komt van de call centers van de Federale contact tracing, naar aanleiding van de coronacrisis.

De aanbeveling is niet nieuw, maar krijgt opnieuw aandacht nu de tweede golf in alle hevigheid oplaait. “Sluit het WC-deksel voor je doorspoelt”, horen we regelmatig. Maar waarom? Onderzoekers hebben vastgesteld dat druppeltjes water overal terecht komen wanneer je het toilet doorspoelt, en die druppeltjes kunnen het coronavirus verspreiden. Dat is omdat het virus ook gastro-intestinale ziekteverschijnselen kan veroorzaken die het doorgeven van het virus kunnen vergemakkelijken.

Het is serieus!

Nieuw onderzoek ondersteunt deze hypothese en benadrukt dat toiletten een belangrijk onderdeel van de overdracht via uitwerpselen kunnen zijn. Onderzoekers hebben aangetoond dat waterdruppels die opspatten bij het doorspoelen van het toilet de overdracht van covid-19 kunnen vergemakkelijken.

Het vliegt ver!

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Physics of Fluids’ en legt uit dat 40 tot 60% van de deeltjes die het virus kunnen dragen zich boven de toiletpot verspreiden. Tot een meter hoog! Hierdoor kunnen de kleinste deeltjes in de lucht blijven hangen, soms langer dan een minuut…

Deze druppels kunnen dus gemakkelijk worden ingeademd door de persoon die in de buurt van de toiletpot staat, maar ze kunnen ook snel de hele omtrek van het toilet besmetten (muur, vloer, wcpapierhouder, deurklink, …). Je kan je wel voorstellen dat het aanraken van een van deze oppervlakken en dan je hand op je gezicht leggen al voldoende is om besmetting te riskeren. Een fenomeen dat des te problematischer is in openbare toiletten!

Eenvoudige handelingen!

De oplossing om de verspreiding van het virus te voorkomen is eenvoudig: sluit gewoon de toiletpot voordat je doorspoelt. De deskundigen die aan het onderzoek hebben deelgenomen, raden ook aan om de toiletbril te desinfecteren voor je gaat zitten en de toiletpot regelmatig te reinigen met een desinfecterend schoonmaakmiddel.