Coronavirus: zo beperk je thuis gemakkelijk de risico’s!

23/10/2020

Tijdens de koude maanden, hebben we de neiging om lekker warm thuis te blijven. De perfecte gelegenheid voor eender welk virus om zich gemakkelijk te vermenigvuldigen, zeker als je de gebruikte ruimtes niet voldoende verlucht. Een heel eenvoudige handeling die nog al te vaak wordt vergeten!

Anna Dudkova

Tijdens de eerste golf van het coronavirus tijdens de lente en de zomer, kon iedereen gemakkelijk naar buiten om een luchtje te scheppen en konden de ramen open blijven. De komst van de winter verandert dat gegeven helemaal. Wetenschappers hebben niet gewacht tot de herfst om zich over dit vraagstuk te buigen, om zo goed mogelijk op bepaalde situaties, zoals de opening van de scholen, in te spelen.

Overal klinken dezelfde aanbevelingen: in volle opkomst van het coronavirus in zowat heel Europa zou ventilatie een eerste zorg moeten zijn van iedereen, zeker aangezien de besmetting gebeurt via microdruppels en via de lucht!

Ventilatie, een belangrijke zorg!

In Duitsland hebben ze het al goed begrepen en om toekomstige problemen te vermijden, hebben de autoriteiten al enkele duidelijke aanbevelingen gedaan. Afgelopen zomer wees Angela Merkel (fysica van opleiding) op de belangrijke rol die aërosolen (kleine stofdeeltjes in de lucht) spelen in de overdracht van het coronavirus en verduidelijkte ze dat ze de ventilatieproblematiek centraal wilde zetten.

De ruimtes van een huis verluchten is dus primordiaal. Ter herinnering, de overdracht gebeurt inderdaad door grote druppels (en in zo’n geval bieden een mondmasker en social distancing bescherming), maar ook door microdruppeltjes (kleiner dan 5 µ) die enkele minuten in de lucht blijven hangen en die zich over een afstand van enkele meters kunnen verplaatsen. Die microdruppels kunnen beschouwd worden als superverspreiders. De ruimte ventileren is een van de beste manieren om tegen besmetting via microdruppels te strijden!