Glasgordijnen die grijs worden? Zo laat je ze terug schitteren!

30/09/2020

Doorheen de jaren hebben glasgordijnen de neiging om te vergelen of grijs te worden door de blootstelling aan de zon, maar ook door stof en vervuiling. Ze hun oorspronkelijke witheid teruggeven is nochtans niet moeilijk!

Glasgordijnen zijn bijzonder praktisch. Terwijl ze het licht doorlaten, zorgen ze ervoor dat je kan genieten van een totale privacy, door het interieur van kamers die uitgeven op de straat of last hebben van inkijk discreet af te schermen. Maar de tijd is hun meestal niet echt gunstig gezind. Zonnestralen, stof, sigarettenrook en vervuiling die van buitenaf komt, zorgen ervoor dat glasgordijnen vergelen of grijs worden.

Een luchtige oplossing

Om ze hun originele schittering terug te geven is het niet nodig om te investeren in dure producten. Check eerst of uw gordijnen in de machine gewassen kunnen worden en aan welke temperatuur. Als dat het geval is, volstaat het om ze eerst te laten weken in een bad met lauw water waaraan u een zakje bakpoeder toevoegt. Laat ze gedurende een uur weken. Stop de gordijnen vervolgens in de trommel van uw wasmachine zonder die al te veel te laden. Dankzij de voorwas met bakpoeder volstaat een programma voor delicate was aan 30° over het algemeen om uw glasgordijnen weer te doen stralen.

Wanneer u eerder van het ongeduldige type bent, en het gedeelte met het bad wil overslaan, kan u de gordijnen rechtstreeks in de wasmachine stoppen en een beroep doen op sodiumbicarbonaat en citroen. Voeg een beetje wasmiddel toe en ga voor een klassiek programma aan 40°.

Om plooien te vermijden, denkt u er best aan om de gordijnen meteen uit de machine te halen van zodra het wasprogramma afgelopen is. Hang ze op terwijl ze nog nat zijn! Dankzij het bijkomende gewicht van het water in de gordijnen, verdwijnen de plooien tijdens het drogen. Het is dan niet meer nodig om ze te strijken!