5 mythes over het bewaren van wijn!

13/09/2020

Niets zo frustrerend als een lekker flesje wijn die in azijn veranderd is… Temperatuur, luchtvochtigheid en licht zijn allemaal parameters die bijdragen tot goede (of slechte) omstandigheden voor de veroudering van wijn. We ontleden 5 mythes over de bewaring van wijn.

 

1. Oude huizen met een kelder zijn allemaal ideaal: fout

Als we de ideale kelder moeten beschrijven, zouden we zeggen dat die ingegraven is met een temperatuur rond de 12° en die een hoge luchtvochtigheid heeft en voorzien is van kleigrond. We hoeven er niet bij te vertellen dat het zowat onmogelijk is om die vereisten terug te vinden in eender welk huis. Gelukkig bestaan er vandaag heel wat manieren om een kelder zo dicht mogelijk te laten lijken op dat ideaal, vooral met behulp van verschillende isolatiematerialen, performante airco’s en verschillende opbergsystemen.

2. De temperatuur moet constant zijn: fout

De temperatuur van een kelder speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de veroudering van een fles wijn. Hoe warmer het is, hoe sneller de wijn zal verouderen. Hoe meer temperatuurverschillen, hoe groter het risico om onherstelbare schade aan te richten. Dat wil echter niet zeggen dat een progressieve stijging, zoals in de zomer bijvoorbeeld, niet mogelijk is. De temperatuur mag echter niet boven de 18° stijgen. Een kelder met constante temperatuur is enkel nuttig als je je wijn tientallen jaren wilt bewaren.

3. Beter een droge kelder dan een warme kelder: fout

Luchtvochtigheid is eveneens een fundamentele factor in het verouderingsproces van wijn. Toch wordt het nog veel te vaak genegeerd door amateurliefhebbers. Een te droge kelder kan evenveel schade aanrichten als een te warme kelder. Hoezo? Als de lucht niet voldoende vochtig is (ongeveer 70%), drogen de kurken uit en verdampt de wijn wat leidt tot een vroegtijdige oxidatie. Het is dus noodzakelijk om een luchtvochtigheidsmeter te installeren in de kelder om dat te controleren en te garanderen. Als de lucht te droog is, kan je de keldervloer besproeien met helder water.

4. Ze in het donker zetten: waar

Nog een vijand van wijn: licht. Vooral witte wijn is gevoelig aan een te lange blootstelling aan de zon. De zon kan namelijk een aromatische afwijking veroorzaken die niet meer hersteld kan worden. Aangezien flessen van wit glas bijzonder kwetsbaar zijn daarvoor, wikkelen heel wat fabrikanten hun flessen in papier. Om schade te vermijden, moet de kelder dus zo donker mogelijk zijn en voorzien worden van zwakke lichtpunten. Vermijd in elk geval neonlampen en hun felle licht!

5. Niet alle wijnen verouderen op dezelfde manier: waar

Heel wat oenologen stellen zich deze vraag: wanneer moet ik een fles wijn openen en opdrinken om ten volle te genieten van het aroma? De houdbaarheidsdatum van wijn hangt vooral af van de omstandigheden waarin het wordt bewaard, maar je moet ook rekening houden met de kwaliteit en het potentieel van de drank. Niet alle wijn wordt oud.

In een voldoende vochtige, volledig donkere kelder met een temperatuur die constant rond de 12° schommelt, verouderen wijnen veel trager dan in een drogere ruimte waar het 15° is. Het is dus belangrijk de kwaliteit van je kelder te analyseren en tegelijkertijd regelmatig de staat van de flessen die er opgeslagen liggen te controleren. Er is geen maximumduur voor de bewaring van wijn en sommige flessen die al meer dan honderd jaar rijpen hebben hun jeugdigheid nog niet verloren! Daarbij: smaken verschillen. Alles is dus afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren!