Maken deze vliegjes je het leven zuur? Dit doe je ertegen!

19/08/2020

Ze maken ons het leven zuur en het is moeilijk van hen af te geraken! Ze? Motvliegjes! Zo geraak je ervan af!

We noemen ze psychodidae en ze zien eruit als kleine, meestal donkere nachtvlinders. In de volksmond worden motmuggen ook wel rioolvliegjes genoemd. Ze zijn gemakkelijk te onderscheiden van gewone vliegen, doordat psychodidae willekeurig rondvliegen.

Een ware plaag

Eens de beestjes in je kelder, badkamer of toilet voorkomt, is het niet gemakkelijk om ze weer te doen verdwijnen. Ze zijn zot van oude leidingen, waarin vuil en overblijfselen van uitwerpselen zich opstapelen. Dat is de ideale omgeving voor hen om hun eitjes in te leggen en zich overvloedig voort te planten.

Ook al vormen ze geen gevaar, ze zijn wel enorm hinderlijk doordat ze zich heel snel vermeerderen (vrouwtjes leggen 30 tot 100 eitjes en de larven ontwikkelen zich in slechts 48 uur!). Dus hoe langer je wacht om tot actie over te gaan, hoe groter hun aantal zal zijn en hoe moeilijker ze te bestrijden zijn. Als je ze tegen de muur plet, laten ze bovendien opvallende zwarte strepen achter door het donsje dat hun hele lichaam bedekt.

Hoe geraak je ervan af?

De eerste stap om van motmugjes af te geraken is zoeken waar ze hun eitjes leggen. Om je zoektocht te vergemakkelijken, kan je leidingen die aan je wasmachine of afwasmachine hangen al aan de kant laten. Het warme water met zeepresten dat door die machines wordt afgevoerd vermijden op een natuurlijke manier de ontwikkeling van de insecten.

Als je de geïnfecteerde leiding hebt gevonden, kan je er heet water met witte azijn (half water, half azijn) in gieten. Javelwater doet ook wonderen, maar moet vermeden worden als je gebruikt water in een sceptische put uitkomt.

Als na een behandeling van een week (bestaande uit twee spoelingen met warm water en azijn per dag) de vliegjes nog steeds standhouden, wijst dat op een teveel aan organisch materiaal in je leidingen. Dan moet je de leidingen proper maken met een ontstoppingsveer. In zo’n geval doe je beter beroep op een loodgieter of een professional in ongediertebestrijding.

Om psychodidae in je leidingen te vermijden, poets je best regelmatig de afvoer van de verschillende waterplekken in je huis. Let er ook op dat de afvoer van de keuken, de badkamer en de kelder goed werken en dat er geen stagnerend water achterblijft. Herstel tot slot onmiddellijk waterlekken.