Huizen om zelf af te werken: Gat in de markt?

19/05/2020 - partner: Immovlan.be

Zoals we allemaal weten, zijn de huisprijzen in de grote steden de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, waardoor het voor jongeren en mensen met een bescheiden inkomen bijzonder moeilijk is geworden om een eigen stekje te kopen. Er ontstaan verschillende initiatieven om dit publiek te helpen…

Lianjie Wu

In Londen hebben de huurprijzen een onfatsoenlijk hoog niveau bereikt. Voor vier jongeren was dit in 2013 de aanleiding om een nieuw concept te ontwikkelen, “Naked House”.

Naked House is een bedrijf zonder winstoogmerk dat woningen aanbiedt aan mensen met een beperkt inkomen. Deze huizen zijn, zoals het concept aangeeft, gespeend van extra’s. Klanten beschikken over elektriciteit, stromend water, verwarming en een basisbadkamer en wie meer wil, moet zelf de handen uit de mouwen steken.

Architect Lianjie Wu stelt een soortgelijk concept voor. Betaalbare huizen, direct bewoonbaar, maar niet afgewerkt. De afwerkingsgraad kan sterk variëren, afhankelijk van het budget en van de doe-het-zelf vaardigheden van de koper. “Het onvoltooide gebouw helpt het probleem van het aanbod van ‘overafgewerkte’ maar onbetaalbare woningen op te lossen. Er zijn gebruikershandleidingen beschikbaar voor zij die geïnteresseerd zijn in de nieuwste afwerkingen.”