Op vakantie via huizenruil: 3 zaken om te onthouden

1/07/2019 - Immovlan.be

Je denkt er aan om te kiezen voor een vakantieformule waarbij je je huis voor een korte tijd ruilt met dat van iemand in een ander land. Wat moet je daarvan weten en waarop moet je zoal letten?

Er bestaan allerhande websites via welke je tijdens een vakantieperiode je huis kan ruilen met dat van iemand in een ander land. Bij zo’n formule neemt iemand voor een tijdje zijn intrek in jouw huis en jij in het zijne. Hiervoor betaal je wederzijds niets.

Bekijk de spelregels

Rond huizenruil bestaat er geen specifieke wetgeving. Het is dan ook belangrijk om na te gaan of er op de website via welke je de huizenruil regelt te zien of er daar spelregels opgelegd worden. Het is alleszins van groot belang dat je deze doorneemt voor je aan een huizenruil doet. Ben je niet akkoord met de voorwaarden van de site dan overweeg je maar beter om daar geen ruil via te doen.

Maak afspraken

Beslis je aan huizenruil te doen dan is het belangrijk afspraken te maken met de gebruiker van je huis. Zo kan je bv. overeenkomen welke toestellen er in je huis kunnen worden gebruikt, welk onderhoud er eventueel aan de woning moet gebeuren tijdens je afwezigheid enz. Het is niet gebruikelijk om een waarborg overeen te komen. Sommige websites verbieden het zelfs om dat te doen.

Informeer bij je verzekeraar

Vraag na bij je verzekeraar of jij wel verzekerd bent als je iets stuk maakt op de plaats van je vakantiebestemming en of je woning ook voldoende verzekerd is als diegene die in je woning verblijft daar schade berokkent. Neem tevens een annulatieverzekering voor je vlucht voor het geval de huizenruil uiteindelijk om één of andere reden toch niet doorgaat.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)